Сега четете
Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел може да посетят Китай

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел може да посетят Китай

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел може да посетят Китай до края на първата половина на тази година, съобщи китайският в. „Глобал таймс“, като се позова на китайския посланик в ЕС Фу Цун.

Вървят подготовки за посещението на двамата високопоставени представители на ЕС и се очаква скоро да започнат „много чести взаимни посещения на високо ниво“ между ЕС и Китай, казва Фу в интервю, публикувано в „Глобал таймс“.

Китай и Европейският съюз имат различни позиции във връзка с войната в Украйна, като дипломати от ЕС критикуват Пекин, че не иска да нарича конфликта нахлуване и че не призовава за изтегляне на руските сили от Украйна.

В интервюто, публикувано в „Глобал таймс“, Фу изтъква, че гневът на ЕС по отношение на Китай във връзка с Украйна е „много ирационален“ и че Китай не иска този въпрос да се отрази на развитието на връзките с ЕС.

След като е петък китайското външно министерство публикува документ, в който изложи визията си за това как може конфликтът в Украйна да бъде прекратен, посланикът на ЕС в Китай Хорхе Толедо изрази пред репортери в Пекин някои резерви на ЕС по отношение на части от този документ.

„Никъде не се говори за агресор, което е странно, защото е ясно, че има агресор и жертва на агресия“, изтъкна Толедо.

Вижте и

Фу заяви през декември, че войната е поставила Китай в много трудно положение, що се отнася до отношенията с ЕС, припомня Ройтерс.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре