Сега четете
Бащата на закона „Магнитски“: Бивши и настоящи висши държавни служители в списъка е петно за България

Бащата на закона „Магнитски“: Бивши и настоящи висши държавни служители в списъка е петно за България

Бащата на закона „Магнитски“: Бивши и настоящи висши държавни служители в списъка е петно за България

„Ужасно е държава-членка да има лица, замесени в корупция, и да няма последствия”, заяви Браудър

Уилям Браудър е в основата на закона „Магнитски”. Той е бил един от най-мощните бизнесмени в Русия. Разкрива финансови измами, заради което е екстрадиран от Русия. Оцелява в десетки опити за убийство. Пише книги и прокарва глобалния закон „Магнитски” на името на адвоката си, който умира мистериозно в руски затвор, след като дава показания в Русия. Магнитски е говорил за финансовите машинации, разкрити от неговия клиент. Първото си интервю за българска медия Браудър даде преди 2 г. за NOVA. Сега говори след като излезе втория списък „Магнитски”.

Наличието на бивши и на настоящи високопоставени държавни служители в списъка „Магнитски“ е петно за България. Това обяви Уилям (Бил) Браудър – създателят на закона „Магнитски“ в предаването „На фокус“.

За да приложи ЕС закона „Магнитски”, трябва да има единодушно решение на всички държави членки. България като член на ЕС на теория може да наложи вето на тези санкции, каза Браудър.

Според него, санкциите на Съединените щати показват, че страната ни не успява да се справи с корупцията. Изваждането на втори списък със санкционирани лица по закона „Магнитски“ показва, че България не може да прилага собствените си закони, смята Бил Браудър.

„Задача на правителството е да прави това. И ако не успяват – то трябва да има помощ отвън. Мисля, че това е първата държава в ЕС, където се случва подобно нещо, което повдига сериозни въпроси. Преди нямах мнение за България, но сега имам. И то е негативно – заради санкциите”, каза Браудър.

Сред санкционираните във втория списък са бивши министри и свързани с Русия и с енергийните ни ресурси. В него присъства и бившият министър на енергетиката Румен Овчаров от БСП, както и бившият министър на финансите от ГЕРБ – Владислав Горанов.

На въпрос: „Ако финансовият министър на една държава е корумпиран, какво говори това за премиера”, той каза, че това повдига сериозни въпроси за интегритета на българската финансова и правна система. „Смятам, че всеки ще следи отблизо как ще постъпи българското правителство. Ужасно е държава-членка да има лица, замесени в корупция, и да няма последствия”, заяви Уилям Браудър.

„Първо, това говори лошо за България. Ако той е бил толкова корумпиран и има доказателства, позволяващи им да го включат в списък със санкции. А и тази корупция не е била преследвана от българските правоприлагащи органи. Това повдига много сериозни въпроси за интегритета на българските финансова и правна системи”, обясни бизнесменът.

Според Браудър – липсата на вътрешно преследване и последствия за санкционираните от Щатите също петни страната ни. Бившият депутат Делян Пеевски попадна в първия списък, но въпреки това беше на първия ред в пленарната зала в 48-ия парламент.

„Това е укорително за партията, че е готова да приеме човек, когото правителството на Щатите е определило като корумпирано лице. Вероятно партията ще загуби позиции от това. Не мога да си представя, че с времето няма да повлияе на общественото мнение и на подкрепата за нея”, каза Браудър. По думите му законът „Магнитски“ действа като „финансова смърт“ за всеки в него.

Вижте и

„Нито една банка по света не иска да има общо с такъв човек. Поради една проста причина. Ако банката извърши дори дребен превод, всеки долар от сметката на човека към друго лице, банката е отговорна пред американското правителство с трикратна сума на трансфера. Никой не иска проблеми с щатското правителство, което накрая го превръща във финансово – мъртъв”, поясни Бил Браудър.

Относно коментарите, че санкциите са намеса във вътрешните работи на България – браудър отговори – че „Магнитски“ помага там, където местните правоприлагащи власти се провалят.

„Има 35 държави, които прилагат закона „Магнитски”. С течение на времето ще виждаме все повече такива пакетни санкции (както за България от САЩ и от Великобритания). Сега, когато Великобритания не е член на ЕС, те могат да санкционират лица от страни на ЕС”, каза Браудър.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре