Сега четете
Ще има сайт, на който ще се сравняват цените на продуктите, съобщи Атанас Пеканов

Ще има сайт, на който ще се сравняват цените на продуктите, съобщи Атанас Пеканов

Предстои да се направи сайт, на който да се сравняват цените на продуктите в различните търговски обекти. Това обяви в предаването „Събуди се“ по NOVA служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Той припомни, че няколко министри от служебния кабинет вече са направили срещи с производители от различни браншове. По думите му обаче работата си трябва да свършат и регулаторните органи като Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите.

Наясно сме, че в условията на пазарна икономика конкуренцията е важна, но там, където се виждат нелоялни практики и необоснована надценка, регулаторите трябва да си свършат работата, смята Пеканов. Той призова самите производители и търговци да сигнализират за нелоялни практики. Надявам се на добро партньорство с търговските вериги, каза още вицепремиерът.

От 15 февруари Комисията за защита на потребителите, съвместно с Българската агенция за безопасност на храните и Националната агенция за приходите, започна масирани проверки в търговската мрежа в цялата страна. Основен фокус на инспекциите ще бъдат нелоялните търговски практики в търговските обекти, които могат да бъдат предпоставка за необосновано завишаване на цените на стоките. Със завишено внимание ще се следи за нарушения при хранителните продукти, съобщиха тогава от регулаторния орган.

 

Атанас Пеканов коментира и отлагането на датата за влизане на България в еврозоната. Еврозоната е клуб на богатите страни, има си правила, има си критерии. За да влезеш, има ясни критерии, когато ние ги изпълним, ще влезем и ще взимаме от всички тези позитиви, от това да си част от втората най-използвана валута в света, заяви вицепремиерът. Той потвърди, че високата инфлация е основното, което ни е попречило да изпълним критериите. Но ние не сме си свършили работата и по отношение на правната съвместимост, уточни Пеканов и отправи призив към следващия парламент да приеме бързо нужните промени в законодателството, за да се задвижи процесът за влизане в еврозоната. Защото, по думите му, всяко едно забавяне носи пропуснати ползи.

 

Вицепремиерът бе категоричен, че влизането в еврозоната не означава по-високи цени и по-висока инфлация. Това са спекулации, каза той. Инфлацията няма да се ускори, тя се влияе от други фактори. В цяла Европа в момента тя е ускорена, обясни Пеканов. В същото време ползите от въвеждането на еврото ще са много повече, смята той. Вицепремиерът даде пример с лихвените проценти, който ще паднат при влизане в еврозоната. Става дума за разходи, които в момента са високи и за фирмите, за инвеститорите, за бизнеса, за домакинствата. И те ще се понижат, допълни той.

 

Вижте и

Според Пеканов бюджетът за 2023 година трябва да е насочен към запазване на социалните разходи и към по-добро таргетиране на бизнесите, които държавата подпомага. Тези хора, които имат нужна от социални помощи, трябва да продължат да ги получават, смята вицепремиерът. В същото време компенсациите и помощите за бизнеса трябва да са там, където се правят инвестиции за подобряване на средата и за по-добра енергийна ефективност, е мнението на Пеканов.

 

Новият парламент трябва да продължи работа по законите, свързани със съдебната реформа, отправи призив вицепремиерът. Той подчерта, че промените в това законодателство ще ни помогнат както в преговорите за членство в Шенген, така и в преговорите за членство в еврозоната.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре