Сега четете
ЕС одобри десети пакет санкции срещу Русия

ЕС одобри десети пакет санкции срещу Русия

Европейският съюз в крайна сметка одобри десети пакет санкции срещу Русия – навръх първата годишнина от нейната инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

Снощи дипломати в Брюксел казаха, че отново не е постигнато съгласие по въпроса.

След това обаче шведското ротационно председателство на Съвета на ЕС съобщи в „Туитър“, че е съгласуван нов пакет санкции, насочен срещу руската икономика и ирански компании, които подкрепят войната срещу Украйна.

„Една година изтече от жестокото и незаконно руско нахлуване в Украйна. Днес ЕС одобри десети пакет санкции, който включва по-конкретно по-строги ограничения за износа на технологии и стоки с възможно двойно предназначение, рестриктивни мерки, насочени срещу физически и юридически лица, които подкрепят войната, разпространяват пропаганда или доставят дронове, използвани от Русия във войната, както и мерки срещу руската дезинформация“, пише в изявлението.

Одобрените снощи наказателни мерки предвиждат по-конкретно нови ограничения за европейски износ за Русия на стойност 11 милиарда евро и замразяване на авоарите на три банки и голям брой компании от страната, както и ирански доставчици на дронове за Москва. Списъкът съдържа общо 120 имена, но те ще останат в тайна до публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

Новите санкции бяха одобрени, след като в крайна сметка Полша оттегли късно снощи своите възражения, въпреки че не успя да издейства затягането на мерките, за което настояваше. Вчера полският премиер Матеуш Моравецки определи новия пакет като твърде слаб по време на посещение в Киев, където достави първите четири от обещаните от страната му на Украйна бойни танкове „Леопард“ германско производство.

„Полша не получи нищо“, казаха няколко дипломати за АФП. Един от тях уточни, че страната е излязла с едностранна декларация какво иска да съдържа следващият пакет санкции.

Полската позиция бе разкритикувана от много други страни, които заявиха, че тя „наказва Европа“, отбелязва АФП. ЕС едва одобри десетия пакет санкции срещу Русия на първата годишнина от инвазията й в Украйна – ден, в който Съединените щати, Великобритания и Канада обявиха нови наказателни мерки срещу нея.

Вижте и
Румен Радев

Впрочем Полша вече блокира приемането на деветия пакет санкции през декември. Тогава полският премиер Матеуш Моравецки оттегли възраженията на страната си на среща на върха на ЕС, припомня АФП.

Сега Полша по-конкретно е настоявала за затягане на ограниченията върху вноса на синтетичен каучук от Русия. Италия обаче се е противопоставила на нейното искане, отбелязва Ройтерс.

ДПА уточнява, че новите санкции ще влязат в сила днес, когато ще бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре