Сега четете
14 000 жилища ще строи Турция за пострадали от земетресенията

14 000 жилища ще строи Турция за пострадали от земетресенията

Турция ще започне до края на февруари строежа на 14 хиляди жилища за пострадалите от земетресенията, съобщи министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум пред Анадолската агенция.

По думите на министъра в следващите дни предстои да бъде организиран търг за строежа на жилищата и да започне строителният процес, предаде БТА.

Курум посочи, че към момента са оценени 80 процента от щетите в районите, засегнати от трусовете на 6 февруари в Южна Турция. До няколко дни процесът, с който са ангажирани 7300 души персонал, ще бъде напълно завършен.

Разрушения или поражения са докладвани за общо 164 хиляди сгради и 518 хиляди жилища. По-голямата част от повредените здания са построени преди 1999 г., каза министърът.

Новите жилища, които ще бъдат изградени в зоната на земетресенията, ще бъдат предмет на ограничения по отношение на броя на етажите, съобщи още той. Те няма да надвишават 3-4 етажа. Апартаментите ще се състоят от три спални и хол със светла площ от 85 квадратни метра. В селата къщите също ще бъдат четиристайни, като тяхната светла площ ще е от 93 кв.м, посочва държавната телевизия ТРТ Хабер, позовавайки се на същото изказване на министъра. Магазините вече няма да се намират на приземния етаж, а ще бъдат строени до новопостроените сгради.

Освен това селищата ще се изграждат на най-малко 500-600 метра от земетръсните разломи, съобщи Курум.

Вижте и

Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) работи по ново законодателство във връзка с разломите, посочи още той.

„С подкрепата на нашия народ ще осъществим градска трансформация в окръзите Истанбул, Анкара и Измир и няма да оставим безпомощни своите граждани“, каза Курум. „Градската трансформация е въпрос на национална сигурност и оцеляване“, добави министърът.

Разрушителни трусове на 6 февруари от 7,7 и 7,6 степен и епицентър в окръг Кахраманмараш причиниха десетки хиляди човешки жертви и огромни разрушения, както в Турция, така и в съседна Сирия.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре