Сега четете
Румен Радев: За България членството в еврозоната и Шенген е стратегически важна цел

Румен Радев: За България членството в еврозоната и Шенген е стратегически важна цел

За България членството в еврозоната и Шенген е стратегически важна цел. Това каза президентът Румен Радев по време на откриването на конференцията „България по пътя на еврото“, която се провежда в Националния дворец на културата в София днес. По думите му в исторически план България винаги е била важна и неделима част от Европа. Така е и днес, защото страната ни е важна и неделима част от общото европейско и икономическо пространство.

Стокообменът, съвместните производства, инвестициите в България са в огромната си част със страни от Европейския съюз (ЕС) и то от еврозоната, изтъкна президентът Радев. Той даде за пример данните за стокообмена с Германия.  За миналата година страната ни има ръст от над 22 процента. Стокообменът вече надхвърли 12 млрд. евро – с голямо положително салдо за България. „Ако ние продължаваме с тези темпове на нарастване на стокообмена, а това е тенденция в последните години, до 3 години този стокообмен ще надхвърли 20 млрд. евро“, посочи Румен Радев.

Най-сериозна е инфлацията в страните от Източна Европа, които са най-близо до конфликта в Украйна. Първо, защото най-тежко се усети прекъсването на веригите за доставки на енергоресурси. Второ, разходите за най-неотложните житейски нужди като процент са най-големи, каза президентът. Целта от влизането в еврозоната е българите да живеят по-добре, икономиката ни да бъде по-конкурентоспособна и да дава по-висок продукт, отбеляза още държавният глава. По думите на Радев това е процес, който е важно как ще се управлява.

Президентът Радев изтъкна, че членството ни в еврозоната ще доведе до съществени икономически ползи за нашата страна. Според него голямото предизвикателство е да бъдат подготвени българските граждани за това. Това изисква отговорна работа на институциите, допълни той.

На следващия парламент и правителство няма да е лесно, защото ще трябва да „удържа“ дефицита по време на криза, коментира Румен Радев. Той обърна внимание, че не трябва процесът по влизане в еврозоната да води до понижаване на жизнения стандарт на българите. Напротив, той трябва не само да съхранява, но да нараства. Затова трябва да се мисли това как ще се комбинира със стратегическите цели, които си е поставила България, отбеляза държавният глава.

България ще трябва да усъвършенства макроикономическата си политика, ще трябва най-сетне да се направи нещо за т.нар. таргетирана помощ, допълни президентът. Радев изтъкна, че ще трябва още много да се направи, най-вече да се укрепят контролните органи и механизми.

Вижте и

Трябва да приложат такива модели, които в преходния период да не водят до спекула, а да се съхрани жизненият стандарт на българите. Трябва да се облекчат и условията за правене на бизнес в България. Това означава ефективна политика и действия за приемането ни в еврозоната. Трябва да се овладеят основните фактори, които генерират инфлация, каза още президентът Румен Радев.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре