Сега четете
Административният съд София-град отмени като незаконосъобразно решението на ЦИК от 20 февруари

Административният съд София-град отмени като незаконосъобразно решението на ЦИК от 20 февруари

Административният съд София-град отмени като незаконосъобразно решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 20 февруари т.г. в частта, с която се утвърждават образците на изборните книжа за предсрочния парламентарен вот на 2 април. Преписката се изпраща на ЦИК за преразглеждане в отменената част.

Жалбите срещу решението на ЦИК за общо отчитане на резултатите от хартиения и машинния вот са процесуално допустими, разгледани по същество – са основателни, се казва в становището на тричленния състав на Административен съд София-град по делото.

Липсва законова разпоредба, която да позволява смесването на двата вида бюлетини и сумарното отчитане на изборния резултат, посочват магистратите. Но отбелязват, че разпечатването на машинен протокол не нарушава изборните правила. Според закона следва отделно борене на бюлетините и отделно отчитане на резултата, се казва също становището.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд с касационна жалба в тридневен срок, който тече от днес.

Представляващата ЦИК Елка Стоянова посочи пред журналисти, че ще запознае ЦИК с резултата от делото и ще бъде взето решение как да се процедира оттук нататък. Съдът е мъдър и справедлив и официалното становище на ЦИК ще бъде дадено от говорителите на комисията, коментира още нейният представител.

По-рано тази сутрин съдът даде ход по същество на делото срещу решението на ЦИК, с което се предвижда резултатите от броенето на бюлетините от машинно и хартиеното гласуване да се отчитат общо.

Вижте и

То е по жалба на коалиция „Левицата!“. Към нея бяха присъединени жалбите на „Продължаваме Промяната – Демократична България“, на Стефан Манов в лично качество, който е и член на Обществения съвет към ЦИК от Сдружението за честни избори, и жалба на Петър Славов в лично качество, представител и на Сдружение „Гражданска платформа“.

Елка Стоянова, представляваща ЦИК, посочи, че решението на Комисията е законосъобразно и целесъобразно.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре