Сега четете
305 кандидати са номинирани да получат Нобеловата награда за мир за 2023 година

305 кандидати са номинирани да получат Нобеловата награда за мир за 2023 година

Норвежкият Нобелов комитет днес съобщи в изявление, че 305 кандидати са номинирани да получат Нобеловата награда за мир за 2023 г. до крайния срок 1 февруари, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че това е най-малкият брой номинации от четири години насам.

Не се съобщават имената на номинираните 212 лица и 93 организации, каквато е обичайната практика на комитета.

Организацията със седалище в норвежката столица Осло каза, че се има намаление в сравнение с номинираните през миналата година 343 кандидати, като от 2019 г. насам това е най-малкият брой регистрирани кандидати.

През последните осем години броят на номинираните кандидати е надвишавал 300 годишно, допълни Нобеловият комитет, като посочи, че засега рекордът е бил поставен през 2016 г. с 376 кандидати.

„Кой номинира и кой е номиниран за Нобеловата награда за мир е тайна от 50 години насам“, се казва в изявлението на комитета в Осло.

Вижте и

Голяма група лица могат да направят номинация за наградата – държавни глави или политици, заемащи постове на национално ниво, университетски преподаватели, директори на институти за външна политика, предишни лауреати на Нобелова награда и членове на норвежкия Нобелов комитет.

Въпреки това единствено предлагащите номинации могат да изберат дали да ги оповестят на широката общественост, получавайки гласност както за номинираните, така и за предлагащите тези номинации.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре