Сега четете
Спасиха от крадци 100-годишни рисунки на Салвадор Дали

Спасиха от крадци 100-годишни рисунки на Салвадор Дали

Испанската полиция откри две стогодишни рисунки на художника сюрреалист Салвадор Дали, откраднати миналата година при грабеж от апартамент в Барселона, съобщи CNN.

Пазителите на реда са задържали трима братя на възраст 50, 53 и 55 години, от които са били иззети двете рисунки от 1922 г., направени от 18-годишния по онова време Дали като илюстрации за книга по молба на нейния автор. Става дума за Les Gràcies de L’Empordà от Пере Короминес. Полицаите са иззели и други произведения на изкуството, сред които графични творби на каталунския художник Хуан (Жоан) Миро, луксозни часовници, ценни монети и банкноти.

Автентичността на работите – два тъмни селски пейзажа, нарисувани върху кафеникава хартия, е потвърдена от фондация „Гала-Салвадор Дали“, на която принадлежат правата за произведенията на автора. Двете рисунки, оценени на около 300 000 евро, вече са върнати на законните им собственици.

Според каталунската полиция тримата братя са атакували избирателно домове в района на Барселона, в които има произведения на изкуството, колекции от старинни монети и други антики.

Вижте и

Задържани са били и други двама души, които са получавали крадените предмети, но те са били освободени в очакване на съдебен процес. Тримата предполагаеми грабители също са били освободени, но под гаранция преди процеса.

Заедно с двете рисунки на Дали, петте графики на Миро (които все още са подложени на проверки за автентичност) и две работи на художника Пако Сола полицията е иззела 55 скъпи часовника, сребърни и златни писалки, бижута и няколко колекции от редки монети и банкноти от различни държави и епохи. Предполага се, че предметите са от поредица кражби, извършени през последните няколко месеца.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре