Сега четете
Над 1 млн. украинци. Най-голямата бежанска вълна в историята на България

Над 1 млн. украинци. Най-голямата бежанска вълна в историята на България

През 2022 г. България преживява най-голямата бежанска вълна, несравнимо по-голяма от миграцията при драматични периоди след войни с нейно участие или промяна на териториалните граници. Този факт остава в историята като равносметка след началото на агресията на Русия срещу Украйна.

Първите автобуси с бежанци започнаха да пристигат в ранните часове на 26 февруари на граничния пункт край Дуранкулак. От тогава досега 1,09 млн. официално регистрирани украинци са преминали през България, сочат данните на българските власти. В момента в страната се намират 50 049 от тях.

Макар малцина да се задържат трайно, миграцията е наистина невиждана за българските мащаби. Най-големите вълни до момента към страната са веднага след Освобождението от турско робство – към 300 000 души, и през второто десетилетие на XX век – към 250 000 след Междусъюзническата война и още след Ньойския договор, общо около 600 000.

Стотина хиляди руски белогвардейци преминават малко по-късно през България. Доста по-малко са арменците, увековечени от Пейо Яворов. Преселението след връщането на Южна Добруджа през 1940 г. обхваща 65 000 – 70 000 души.

Все още е рано за изследвания каква част от украинците ще останат за постоянно в България. Очевиден е стремежът на огромното мнозинство да се завърнат в мирна Украйна.

Вижте и

„Ако останат, вероятно ще бъдат от нашите таврийски и бесарабски българи. Но независимо останат или не, нашата цел като държава трябва да бъде поддържане на колкото може по-тясно партньорство с Украйна и сънародниците ни там“, коментира пред „Сега“ историкът Пламен Павлов.

Около 8 млн. общо до момента са избягалите от войната в Украйна и това е най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре