Сега четете
Глобата от 3 лв. за невалидирана транспортна карта в София е отменена

Глобата от 3 лв. за невалидирана транспортна карта в София е отменена

След разгорещени едночасови спорове Столичният общински съвет отмени глобата от 3 лв. за пътник в градския транспорт, който не валидира абонаментната си карта, дори тя да е редовна годишна или месечна. Въпросната санкция бе въведена от 1 януари и доведе до протести от страна на софиянци, които попитаха защо общината иска да ги глобява за притежание на валиден документ. В резултат през януари управляващите в София обявиха, че на първо време глобата няма да се прилага, а днес общинският съвет окончателно я отмени.

Решението за премахването бе подкрепено от представители на различни групи. Общинарите от ГЕРБ не гласуваха единно и част от тях се обявиха против анулирането, въпреки че предложението за това дойде от шефа на СОС Георги Георгиев, който е от ГЕРБ. Съпартиецът му Зафир Зарков обаче внесе доклад налагането на глобата да се отложи до 1 януари 2024 г., а през това време Центърът за градска мобилност да монтира повече валидатори в съчленените автобуси от обществения превоз. Борис Бонев от „Спаси София“ подкрепи идеята за отлагане на санкцията до Нова година с предложение тя напълно да се премахне след това, че ако ЦГМ не монтира достатъчно валидатори. Бонев за пореден път припомни, че целта на валидирането е да се оптимизират разписанията на превозните средства. Представителите на „Демократична България“ също се обявиха за преместване на срока за януари догодина.

„Против“ и „въздържал се“ по доклада на Зарков гласуваха други съветници на ГЕРБ, както и групите на БСП и на ВМРО и „Атака“. Така това смесено мнозинство наложи волята си глобата от 3 лв. да се прехне веднага.

Отново днес с пълно единодушие СОС реши още от 15 март ЦГМ да започне да  продава отново месечни карти за една линия на наземния градски транспорт в София – автобус, тролейбус или трамвай, както и месечна карта за метро.  Те ще се предлагат на същите цени, на които бяха до спирането им в края на 2022 г. След рестарта поименната месечна карта за една линия пак ще струва 23 лв., а анонимната– 28 лв. Поименната месечна карта за метро отново ще се продава за 35 лв., а неперсонализираната – за 42 лв. Възстановя се и продажбата на персоналната ученическа месечна карта за една линия срещу 9 лв.

Вижте и

В началото на 2023 г. Столична община промени вида и цените на много превозни документи за градския транспорт. Част от промените бяха спирането на месечните карти, изваждането от употреба на хартиения билет от 1,6 лв. в наземния превоз, спирането на продажбите на талони за 10 пътувания срещу 12 лв. и др. Жителите на града обаче реагираха най-остро срещу премахването на месечните карти с аргумент, че ЦГМ принуждава пътуващите с карта за една линия да започнат да си купуват карта за цялата градска мрежа от 365 лв, от която много от пътниците нямат нужда. В резултат националният омбудсман Диана Ковачева поиска общината да преразгледа решението си за поскъпването на градския транспорт за голяма част от софиянци.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре