Сега четете
Възможна дата за влизане на България в еврозоната е 1 януари 2025 година, заяви Валдис Домбровскис

Възможна дата за влизане на България в еврозоната е 1 януари 2025 година, заяви Валдис Домбровскис

Възможна дата за присъединяването на България към еврозоната е 1 януари 2025 година, заяви в интервю за NOVA Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), който отговаря за икономиката в интерес на хората. Той е на посещение в България и днес ще има срещи с президента Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев и министри от кабинета.

 

Домбровскис коментира, че основното нещо, което ни забавя по пътя към еврозоната, е инфлацията. България трябваше да въведе еврото от началото на 2024 година, но преди дни бе съобщено, че не е покрила част от критериите, основно заради високата инфлация.

 

Критерият инфлация подлежи на оценка от експертите на ЕК. Тази оценка показва, че критерият не може да бъде покрит, каза Домбровскис. Той смята, че сред първите стъпки за овладяване на инфлацията е укротяването на енергийните цени. По думите му това е проблем не само за България, но и за цяла Европа. Това е първият начин да се укроти инфлацията. На второ място, това са мерките за подпомагане на икономиката. Фискалната политика трябва да е стабилна, затова мерките за подпомагане трябва да са временни и целенасочени, уточни Домбровскис.

 

По темата с корупцията по високите етажи и санкциите „Магнитски“, Домбровскис коментира, че в борбата с корупцията и прането на пари най-важно е националното законодателство. То трябва да се прилага правилно, смята зам.-председателят на ЕК. По отношение на защитата на финансовите интереси, това не е на първо място въпрос на санкции, а на законодателство, добави Домбровскис. България трябва да приеме някои важни закони в борбата с изпирането на пари, добави той.

 

Вижте и

Сътрудничеството с българските власти е конструктивно, каза Домбровскис във връзка със санкциите на Европейския съюз срещу Русия и помощта за Украйна.

 

На първо място, що се отнася до агресията на Русия срещу Украйна, мисля че е много важно да оказваме цялостна подкрепа на Украйна – политическа, военна и финансова, и да продължаваме да оказваме санкционен натиск към Русия. Трябва да продължаваме да сме солидарни с Украйна, трябва да я подкрепим, за да се брани и да защитава своята територия. Русия има империалистически планове и трябва да бъде спряна, добави Валдис Домбровскис.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре