Сега четете
Радев нападна всички партии заради оръжието на Украйна

Радев нападна всички партии заради оръжието на Украйна

Президентът Румен Радев продължи линията, по която яростно се противопоставя на предоставянето на военна помощ за Украйна, включително и чрез триъгълни сделки по замяна на съветско със западно въоръжение. Този път той нападна директно политическите партии.

„Недопустимо е немалка част от политическите партии у нас да гледат на Българската армия не като гарант за сигурността на страната, а като донор на въоръжените сили на Украйна“, заяви президентът Румен Радев след като се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г.

Обичайно той напада ДБ и ПП по темата, като този път атакува на практика цялата политическа система заради оръжието за Украйна.

„Тази мантра, която се насажда, че видите ли с даването на старото руско въоръжение ще се решат веднага проблемите с модернизацията и старото руско въоръжение, е несъстоятелна. Прозорецът вече е затворен, но възможното количество, което щяхме да получим, е нищожно на фона на цялата необходимост от превъоръжаване на българската армия. Някои държави от тези триъгълни сделки получиха 15 танка – какво са 15 танка на фона на нуждите от ново въоръжение. Второ – става въпрос за заместваме стара техника със стара техника от друг тип. Трето – където няма възможност за замяна, трябва да предоставим съществуващите към момента платформи и да закупим нови. Трябва да си ги платим и това е ясно“, подчерта той.

Радев призова политиците, които отправят критики, че България не се е възползвала от възможността да предостави старото си въоръжение на Украйна в замяна на ново по стандартите на НАТО, да отговорят конкретно какво би означавала подобна сделка.

Вижте и

„Всички, които настояват, че с тази концепция „сливи за смет“ ще се решат проблемите, да отговорят кога и какви комплекти бихме получили в замяна, как ще поддържаме личния състав и кога ще могат да бъдат предоставени нови такива платформи. Колко ще ни струва и имаме ли пари сега да го направим. Затова е и моят сблъсък с техните позиции, защото аз, като главнокомандващ, съм длъжен да настоявам отбранителният потенциал не да отслабва, а да се съхранява и развива“, посочи Радев.

Анализът на въоръжението ни през 2022 г. отново показва недостиг на ресурси, закъсняла модернизация, недостиг на хора и свръхнатоварен личен състав, който с много усилия и всеотдайност продължава да извършва задълженията си и да генерира капацитет, смята той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре