Сега четете
Правителственият авиоотряд поема спешната въздушна помощ

Правителственият авиоотряд поема спешната въздушна помощ

Медицинската помощ по въздух ще бъде достъпна за всеки гражданин и ще бъде абсолютно безплатна, заяви служебният министър на транспорта Христо Алексиев на брифинг в Министерския съвет, съвместно със служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев, по темата за спешната медицинска помощ по въздух.

Алексиев информира, че днес със свое постановление Министерският съвет взе решение за прехвърляне на така важната дейност по осигуряване на полетите за спешна медицинска помощ по въздух от търговското дружество „България Хелимед Сървисис“ към Държавния авиационен оператор, тоест към правителствения авиоотряд.  По думите на министъра, при положение че тази дейност се отнася до живота и здравето на хората, тя трябва да бъде извършвана от държавата, а не от търговско дружество.

„Смятаме, че правителственият авиоотряд, който има дългогодишен опит в извършване на полети в летателна годност, е удачната структура, която трябва да бъде надградена и да извършва тази услуга“, заяви Алексиев. Той добави, че правителственият авиоотряд има много добре изградена организационна структура, логистика, много сериозни експерти, много сериозен опит. „Нямаме време за повече експерименти, не може едно новорегистрирано дружество, създадено от нищото, да изпълнява тази дейност, това е абсолютен държавен приоритет“, подчерта министър Христо Алексиев.

С тази стъпка осигуряваме по-бърза реализация на т.нар. проект HEMS, отбеляза министърът и добави, че с предприетите стъпки се цели България да има HEMS и спешна медицинска помощ по въздух още до средата на тази година. Важно е да се знае, че изпълнението на тази услуга HEMS не е просто доставка на едни хеликоптери, нужна е много сложна логистика, каза още министър Алексиев. Той обясни, че е необходимо осигуряване на база за домуване на хеликоптерите, хеликоптерни площадки, обучение на медицинските екипи, както и на летателния състав. Това е много комплексен проект, който може да се реализира само при много сериозна ангажираност и участие на всички държавни структури, подчерта министърът.

На въпрос дали държавният оператор ще продължи работата на „България Хелимед Сървисис“ Алексиев каза, че са поканени всички експерти и цялата специализирана администрация от тази компания като пилоти и като техници към авиоотряда, за да не се губи капацитет. Но авиоотрядът има много сериозен изграден капацитет и като логистика, и като опит, подчерта министърът и добави, че той е извършвал полети по транспортиране на болни хора.

Вижте и

Когато става въпрос за дейности, които се финансират от държавата, трябва да търсим най-ефективния модел за реализацията на тези дейности, посочи още веднъж министърът. „Последното редовно правителство нямам спомен да е направило нещо конкретно по всички тези дейности, свързани с осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух. Просто месец юли, в края на мандата, си създаде това дружество, може би определи хора, близки до тях, да бъдат уредени с позиции в един борд“, заяви Христо Алексиев. Той каза, че е дал достатъчно време на това дружество да се организира, но без резултат. „Нали не виждате резултат, понеже и аз не виждам, направихме необходимите анализи, преценихме, че това трябва да бъде абсолютен приоритет на държавата“, каза Алексиев.

Попитан къде ще бъдат позиционирани самите хеликоптери той каза, че са обсъждани няколко площадки, включително в София, както и в района на Безмер, Чайка до Варна, както и Долна Митрополия. Това са първоначалните площадки, защото там вече има изградена инфраструктура. Уточняват се площадки и в медицинските лечебни заведения, допълни министърът.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре