Сега четете
Димитър Стоянов: България продължава да изпълнява задачите си по охрана на въздушното си пространство отговорно

Димитър Стоянов: България продължава да изпълнява задачите си по охрана на въздушното си пространство отговорно

България продължава да изпълнява задачите си по охрана на въздушното си пространство отговорно, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на брифинг, след като началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов представи анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г. Авиаторите, които летят на МиГ-29, изпълняват съвестно своите задачи, посочи Стоянов и добави, че на 13 февруари е имало полет на дежурните изтребители.

Министерството на отбрана не отчита като реална възможност използването на ядрено оръжие от Русия, каза Стоянов по повод вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин, че Русия преустановява участието си в договора „Нов СТАРТ“ за контрол на стратегическите нападателни оръжия.

Относно призива на върховния представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността Жозеп Борел държавите от ЕС спешно да доставят на Украйна боеприпаси от собствените си запаси, Димитър Стоянов обясни, че писмо с подобни искане не е постъпвало в Министерството на отбраната. „Министерство на отбраната разполага със складови наличности, съгласно нашите нормативни документи. Ако ние си позволим да изведем количества, това означава да нарушим нормативните документи в България“, каза още той. Страната ни трябва да има и поддържа определени запаси, добави Стоянов.

Министърът каза, че страната ни е получила една оферта за заместваща платформа на изтребителите МиГ-29, но тя е била финансово неприемлива. Той добави, че отново му предстоят разговори с Франция, Швеция и Израел.

Димитър Стоянов отново посочи, че страната ни е закъсняла за т.нар. триъгълни сделки, с които, ако България сключи договор с друга страна да ни предостави западно въоръжение, държавата ни може да изпрати на Украйна от своето старо съветско въоръжение. „Триъгълните сделки“ трябваше да бъдат осъществени от редовното правителство, заяви той.

„Триъгълните сделки“ на Гърция, Словения, Словакия, Чехия, Полша са сключени през периода март-април-май, отбеляза министърът. По думите му е прекалено късно да бъде говорено за подобни сделки. При „триъгълните сделки“ не може да бъде постигната модернизация, а само съвместимост, посочи министърът.

Той обясни, че не очаква страната ни да получи средства до края на годината от европейския фонд European Peace Facility (EPF) за предоставената техника и хуманитарна помощ на Украйна. БТА припомня, че през януари Димитър Стоянов каза, че страната ни е кандидатствала и изпратила необходимите документи. Стоянов добави, че Полша е предоставила искане за възстановяване на финансовите средства на стойност 1,5 млрд. евро.

Вижте и

Димитър Стоянов посочи, че Българската армия е участвала в много хуманитарни мисии в страната, в охраната на българската граница, както и в хуманитарната помощ за Турция и Сирия.

Трябва да бъде помислено за личен състав и социална политика, смята Стоянов. „Трябва да говорим и за модернизация на Българската армия, и за необходимостта от реализиране на т.нар. модернизационни проекти, най-важният от които е проектът за Сухопътни войски“, обясни той.

По думите му трябва да бъдат изградени необходимите оперативни способности, но това няма как да бъде направено без личен състав, нова техника и необходимата инфраструктура.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре