Сега четете
Войната в Украйна може да прерасне във война в Европа между Русия и НАТО, каза началникът на чешкия генералния щаб

Войната в Украйна може да прерасне във война в Европа между Русия и НАТО, каза началникът на чешкия генералния щаб

Войната в Украйна може да прерасне във война в Европа между Русия и НАТО, заяви началникът на генералния щаб на чешките въоръжени сили Карел Река.

Това „не е немислимо“, каза Река, като предупреди също, че професионалната армия на страната му не е подготвена за такъв изход. Той добави, че някои основни неща в чешката армия не са в ред. Трябва да се наваксат пропуски във всички области – от огневата мощ на войските до мобилността на артилерията и въпросите за логистиката и командните структури. В случай на непосредствена заплаха от война, мобилизацията щеше да бъде неизбежна, подчерта 48-годишният военен.

Заедно с него чешката министърка на отбраната Яна Чернохова обвини предходните правителства през последните 30 години, че са „проспали“ въпроса за подготвеността на страната в областта на отбраната. „Нуждаем се от армия, подходяща за 21-ви век“, заяви тя в реч пред командния състав.

Министърката изтъкна като нещо положително обмена на военна техника с Германия и Украйна, в рамките на който Чехия ще получи 14 танка „Леопард 2А4“ и една бронирана евакуационна машина. Планира се в дългосрочен план закупуването на танкове от последно поколение. „Това може да бъде например най-новата версия на „Леопард 2А7″“, каза министърката.

Чехия е член на НАТО от 1999 г. След премахването на задължителната военна служба през 2004 г. страната разполага с професионална армия, която в момента наброява около 27 000 войници.

Вижте и

Чехия е една от основните поддръжници на Украйна в борбата ѝ срещу нахлуващите руски сили, като е предоставила на Киев военна помощ в размер на 200 млн. евро. от началото на войната на 24 февруари миналата година досега.

Отбранителни компании са доставили още стоки на стойност над 2 млрд. евро.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре