Сега четете
Цената на „Гражданска отговорност“ падна драстично

Цената на „Гражданска отговорност“ падна драстично

Драстично намаление на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ се наблюдава през последните дни при някои застрахователни компании.

По данни на брокери от Нова година много от застрахователите са свалили леко тарифите си, но най-съществено това се забелязва от седмица насам за две компании – „Лев инс“ и „Бул инс“. При тях цените на застраховката в момента са паднали под 200 лв. – доста под средното ниво за пазара от около 240-250 лв.

Поевтиняването на „Гражданска отговорност” при двете компании важи както за преподписване на договори без инциденти с ПТП, където се предлагат 20-30% отстъпка, така и за нови клиенти, посочват брокери. Това показват и електронните калкулатори, които някои застрахователни посредници предлагат. При попълване на данни за колата и за собственика се виждат фрапантни разлики в цените на задължителната застраховка – от 180 лв. до 300 лв. за леките автомобили.

Поевтиняването на ГО се случва на фона на прогнозите, че тази година цената й ще се вдига, за да се догонят нивата отпреди ковид пандемията. Заради ограниченията за пътуване и работа по време на коронавируса през 2020 и 2021 г., застрахователите масово намалиха тарифите си. „Цената на „Гражданска отговорност“ плавно ще нараства през 2023 г. При тази инфлация няма как да очакваме намаляване на цената на „Гражданска отговорност“, както и на другата автомобилна застраховка – „Каско“. В последната година силно поскъпнаха резервните части за автомобилите, както и ремонтът, а това води до повишаване на обезщетенията, които застрахователите и Гаранционния фонд заплащат при ПТП“, коментира през декември председателят на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Константин Велев.

Вижте и

Припомняме, че през 2019 г. средната премия за ГО бе 260-270 лв., а впоследствие падна до 240 лв.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре