Сега четете
Цветозар Томов: Решението на ЦИК за сумарно вписване на данните в изборните протоколи е опасно и цинично

Цветозар Томов: Решението на ЦИК за сумарно вписване на данните в изборните протоколи е опасно и цинично

Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за сумарното вписване на данните от хартиените бюлетини и машините в изборните протоколи е абсурдно, опасно и цинично. Това написа във Фейсбук Цветозар Томов, който вчера на заседание на ЦИК обяви, че се отказва да бъде говорител на комисията. Той обясни, че се оттегля от тази роля, защото няма как да защити решението на комисията публично. Днес Томов обясни подробно защо смята така.

„Да напомня: ЦИК реши секционните протоколи, които отчитат официалните резултати от гласуването, да съдържат само обобщени данни за двата вида гласуване – машинно и хартиено, без да отчитат поотделно машинния и хартиения вот. Нека обясня тук защо реагирам толкова остро срещу това решение: защото според мен то е абсурдно, опасно и цинично“, написа Томов.

Според него решението е абсурдно, защото не осигурява прозрачност на изборния процес.

По думите му решението е опасно, защото „се ликвидира възможността за сравнение с данните от машинния протокол. Това означава, че почти всички случаи на грешки или измами няма да могат да бъдат дори забелязани чрез сравнение на данните, тъй като няма да има съпоставими масиви данни“.

Решението е цинично, според Томов, защото го налагат хора, „които преди няколко месеца настояваха именно за сравняване на машинните протоколи с контролните разписки от машинното гласуване“. Той напомня, че при предишните избори ЦИК е въвела това във всички секции.

Вижте и

Цветозар Томов казва още, че за първи път ЦИК приема решение, което фактически засекретява данните от машинното гласуване.

На вчерашното си заседание ЦИК реши, че изборните резултати ще се вписват само в една графа, сумарно от вота на хартия  и на машина. „Вземането на това решение за мен е непреодолимо препятствие да изпълнявам повече ангажиментите си като говорител на тази комисия. Отказвам да го правя оттук насетне“, каза тогава Цветозар Томов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре