Сега четете
Президентът не видя заплаха за изборите в скандала в ЦИК

Президентът не видя заплаха за изборите в скандала в ЦИК

Драмата с отчитането на изборните резултати не развълнува особено президента Румен Радев. Неговото служебно правителство е отговорно, наравно с Централната избирателна комисия (ЦИК), за правилното организиране и провеждане на изборите на 2 април.

Вчера в ЦИК възникна скандал, довел до оставката на говорителя й Цветозар Томов. Това стана след като мнозинството от комисарите, по-точно представителите на ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН, наложиха в протоколите с резултатите да се вписват сумарно гласовете от машинните и хартиените бюлетини, а не поотделно. Така се отслаби възможността коректно да се отчита вотът.

Днес Радев подчерта, че „ЦИК е независим орган и не трябва да има никакво външно вмешателство в нейната работа“. Така даде да се разбере, че засега не смята да реагира на напрежението между комисарите. Коментарът си президентът направи след като участва в церемонията по дипломирането на млади лекари.

„Но аз очаквам от всички институции, ангажирани с изборния процес, да увеличават доверието в изборите, а не да ерозират това доверие“, побърза да допълни той. На директен въпрос от журналист дали смята, че изборният процес е застрашен, Радев отвърна: „Не мисля.“ И отново предупреди, че „не трябва да се насажда недоверие“.

Стана ясно също, че поне две политически формации – коалициите ПП-ДБ и „Левицата“, ще се обърнат към съда във връзка с вчерашното решение на ЦИК за протоколите.

Вижте и

От ПП-ДБ обвиниха за решението „хартиеното мнозинство в ЦИК“ и констатираха, че това е „поредна атака срещу честния вот“. „Факт е, че след скандалната промяна, няма да може да се прави сравнение между данните от машинните устройства и вписаните в протокола данни. Ако секционните комисии правят технически грешки, те няма да могат да бъдат засечени. Автоматизираните проверки в районните избирателни комисии (РИК) за проверка на коректното отчитане на машинния вот ще бъдат почти невъзможни“, смятат от коалицията.

Според лявото обединение решението на ЦИК създава предпоставки за машинации във вота и неправилно отчитане на резултатите от машинното гласуване. „Като отпада тази контрола, няма да може да се разбере дали правилно или дали изобщо е отчитан машинният вот в крайния резултат от гласуването“, твърдят от „Левицата“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре