Сега четете
Китай изразява „дълбоко безпокойство“ от ескалацията на конфликта в Украйна

Китай изразява „дълбоко безпокойство“ от ескалацията на конфликта в Украйна

Китай изразява „дълбоко безпокойство“ от ескалацията на конфликта в Украйна и възможността ситуацията да излезе извън контрол, каза днес китайският външен министър Цин Ган, цитиран от Ройтерс.

„Продължаваме да насърчаваме диалога за мир … и да работим с международната общност за насърчаване на диалога и консултациите, за да се отговори на безпокойствата на всички засегнати страни и да се постигне обща сигурност“, добави министърът на пресконференция в Пекин, цитиран от Франс прес.

„Призоваваме определени страни незабавно да спрат да наливат масло в огъня“, каза Цин.

„Обявяваме се твърдо срещу всяка форма на хегемония и срещу всяка чужда намеса във вътрешните работи на Китай“, каза министърът.

Пекин, който миналата година сключи „партньорство без граници“ с Москва, се въздържа да критикува руската инвазия в Украйна. САЩ предупредиха за последици, ако Китай окаже военна подкрепа на Русия. Пекин твърди, че не оказва подобна подкрепа, посочва Ройтерс.

Вижте и

Пак днес Китай публикува документ, наречен Глобална инициатива за сигурност, който отразява знакови предложения на президента Си Цзинпин в областта на сигурността и по-специално, се опира на идеята различни обществени системи и цивилизации на бъдат третирани еднакво и на принципа за „неделимата сигурност“ – концепция, която е подкрепяна също и от Русия.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре