Сега четете
Вдигат учителската заплата със стара дата. Стартовата минимална ще е 1900

Вдигат учителската заплата със стара дата. Стартовата минимална ще е 1900

Около 1900 лева се очаква да достигне минималната начална заплата на учител у нас. За целта в проектобюджета на държавата за тази година са договорени 400 млн. лева. Това съобщи в Русе председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева.

Тя обясни, че се очаква законът за бюджета за тази година да бъде приет в края на май, а увеличението на работните заплати ще влезе в сила със стара дата – от 1 януари тази година.

„Сега ни остава да договорим и другите средства – за увеличаване на транспортните разходи, за стипендиите на учениците, за издръжката на училищата.

Искаме 1,3 млрд. лева повече в бюджета за 2023-а година за образование спрямо бюджета през миналата година“, каза Такева.

По думите ѝ в последните три години има голям интерес към учителската професия, за което спомага добрата материално-техническа и дидактическа база в училище, екипната работа, както и мотивацията за трудовото възнаграждение.

Такева обясни, че в големите градове за едно учителско място се борят между 20 и 40 кандидати. Все още има недостиг на учители по математика, по информационни технологии и по чужди езици.

Вижте и

Синдикалистката каза още, че през тази учебна година в България са били назначени 4200 млади учители. В последните две-три години не са закривани училища в България.

В Русе Такева участва в среща, организирана от Сдружението на директорите на средното образование у нас, както и в подписването на Колективен трудов договор между Синдиката на българските учители, кметът на Русе Пенчо Милков и социални партньори.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре