Сега четете
Храните у нас по-скъпи от Великобритания и Гърция

Храните у нас по-скъпи от Великобритания и Гърция

Храните поскъпнаха с 25 % за една година. Това показват данните на Националната статистика спрямо миналия януари. Инфлацията на щанда при хранителните продукти е най-голяма, а една трета от доходите на домакинствата у нас отиват именно за основните стоки за трапезата.

Заради ръста на цените в търговската мрежа вече се отчита и намаление на потреблението на хляб и тестени изделия, както и на месо и плодове. А държавата започна проверки за необосновано вдигане на цените.

С най-голям ръст на щанда са млечните продукти и яйцата.През последната година на едро потребителската кошница, в която влизат 27 продукта, е поскъпнала от 91 на 112 лв.

За да провери колко струват основните продукти у нас и в още няколко европейски държави – екип на Нова сравни цените в България, Испания, Великобритания, Румъния и Гърция. В списъка влизат 10 от основните хранителни стоки, които потребителите купуват.

Вижте и

Сметката показва, че продуктите от списъка струват най-скъпо у нас и в Испания – около 60 лв. При съседите – съответно 54 лв. в Румъния и 50 лв. в Гърция. Най-евтино пазарът с 10-те стоки от малката потребителска кошница ни излезе във Великобритания – 47 лв.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре