Сега четете
Унгарското мляко подбива родния производител

Унгарското мляко подбива родния производител

Ниските изкупни цени на млякото в България принудиха много животновъди да излязат на протест в Хасково. Но докато в останалата част на страната са недоволни от положението с млякото, в Драчево, Михаил Михайлов успява да прескочи проблемите на сектора. Михаил Михайлов по образование е животновъд, който отглежда във фермата си 70 крави за млекодобив. За това как се справя в бранша и как постига печалбите си, Михаил Михайлов коментира пред БНР – Бургас:

„Доволен съм от избора, който направих, а именно да затворя цикъла на производство. Произвеждам си всичко и го предлагам на пазара.“

Но с това идват и други проблеми, отбелязва той:

„Не успявам напълно да задоволя пазара и затова трябва да увеличавам кравите. Все пак съм доволен за сега.“

Михаил Михайлов коментира, че свободният пазар и несъществуващият регулатор на процесите от страна на държавата са главните фактори за сложната ситуация с изкупната цена на млякото.

Голяма част от мандрите в България започват все повече да изкупуват мляко от Унгария, Украйна и други държави в Европа. Причини за това, по думи на Михаил Михайлов, са:

Вижте и

„От държави като Румъния, Украйна и Унгария качеството на млякото е много добро. Просто там са наложени и спазени стандартите за хигиена и правилно доене. Цената, доколкото знам, е около 0,90 лв. на литър на мляко.“

Михаил Михайлов заяви, че Министерството на земеделието трябва да намери начин да подобри условията за бизнес в стопанствата. След като няма законодателство което да регулира печалбите и цените от производител към търговец, няма как да се нормализира положението на животновъдите в страната.

Изкупните цени на млякото в страната все още не са стабилизирани и бъдещето на млекопроизводителите остава несигурно.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре