Сега четете
След скандал в ЦИК говорителят Цветозар Томов напусна поста си

След скандал в ЦИК говорителят Цветозар Томов напусна поста си

Както се очакваше, промените в Изборния кодекс, приети под натиска на „хартиената коалиция“, започнаха да предизвикват сериозно напрежение в Централната избирателна комисия (ЦИК). Днес членът на комисията Цветозар Томов напусна поста си на неин говорител. Това стана след скандал между изборните комисари при разглеждането на образците за протоколи, в които секционните избирателни комисии ще записват резултатите от вота.

Заради законовите поправки на предстоящите избори на 2 април ще се гласува с два хартиени бюлетини – класическите, които всички познаваме, и т.нар. бюлетини от машинно гласуване, които ще се разпечатват от машините. Това странно нововъведение предизвика драматични сблъсъци в парламента, а сега и сред изборните комисари, които са избрани и назначени от политическите сили.

На днешното заседание на ЦИК образците на протоколите бяха представени от членът й Емил Войнов, който традиционно е натоварен с изработването на изборните книжа. Той е от квотата на БСП – една от трите формации в „хартиената коалиция“, заедно с ГЕРБ-СДС и ДПС. След него зам.-шефът на ЦИК Росица Матева направи редица предложения за промени в образците, които се свеждаха до това секционните комисии да броят и попълват в отделни графи действителните гласове за двата вида хартиени бюлетини. Докато докладчикът Войнов настояваше да се запишат в протоколите само сумираните резултати от различните видове гласувания. Разбра се, че източникът на идеите на Матева е Общественият съвет към ЦИК, който ГЕРБ се опита да закрие.

Цветозар Томов посочи, че варианта на Войнов създават риска да не могат да се установят и отстранят грешките при попълването на протоколите. Той подкрепи предложението на Матева, което, по думите му, би отстранило опасността да не могат да се сравнят резултатите от двата вида гласувания поотделно.

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре