Сега четете
Месечните карти за една линия в София се връщат от 15 март

Месечните карти за една линия в София се връщат от 15 март

Месечните карти за една линия на наземния градски транспорт в София – автобус, тролейбус или трамвай, както и месечната карта за метро да започнат да се продават отново от 15 март на същите цени, на които те бяха до спирането им в края на 2022 г. Това реши днес транспортната комисия в Столичния общински съвет. Предложението бе внесено от ГЕРБ и „Демократична България“ и бе подкрепено още от БСП, ВМРО и Борис Бонев от „Спаси София“. В първоначалния вариант се предвиждаше продажбата на месечните карти да се възобнови в началото на март, но членовете на транспортната комисия удължиха срока, тъй като докладът трябва да бъде подписан и от областния управител. Предстои предложението да бъде разгледано и от още комисии и да се гласува на идващата сесия на столичния парламент.

След рестарта на продажбите поименната месечна карта за една линия пак ще струва 23 лева, а анонимната – 28 лв. Поименната месечна карта за метро отново ще се продава за 35 лв., а неперсонализираната – за 42 лв. Възстановя се и продажбата на персоналната ученическа месечна карта за една линия срещу 9 лв.

Изненадващо транспортната комисия не прие предложението на шефа на СОС Георги Георгиев за премахване на глобата от 3 лв. за невалидирана редовна абонаментна карта, като срещу него гласуваха и съпартийци на Георгиев от ГЕРБ. Предстои обаче същият доклад да се гласува и от комисията по местна политика, чието решение ще е ключово, както и в пленарна зала.

Вижте и

Както „Сега“ нееднократно писа, в началото на 2023 г. Столична община направи редица промени във вида и цените на превозните документи за градския транспорт в София. Част от промените бяха спирането на месечните карти, изваждането от употреба на хартиения билет от 1,6 лв. в наземния превоз, спирането на продажбите на талони за 10 пътувания срещу 12 лв. и др. Жителите на града обаче реагираха най-остро срещу премахването на месечните карти с аргумент, че Центърът за градска мобилност предлага те да бъдат заменени с карта за цялата градска мрежа от 365 лв, от която много от пътуващите нямат нужда. В резултат националният омбудсман Диана Ковачева поиска общината да преразгледа решението си за поскъпването на градския транспорт за голяма част от пътниците. Ковачева изпрати писмо до споменатия Георги Георгиев и до кмета Йорданка Фандъкова, в което алармира за голям брой жалби, свързани с променените условия за пътуване с градския транспорт. Няколко дни по-късно ГЕРБ, ДБ и БСП внесоха предложения за възстановяването на спрените превозни документи.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре