Сега четете
Жилищните наеми се качват след дългия ковид застой

Жилищните наеми се качват след дългия ковид застой

На имотния пазар в България се очертават интересни промени. Цените на жилищата спряха своя възход, но наемите тръгнаха нагоре.

В есенните месеци на 2022 г. стана ясно, че наемите в София са излезли от продължителния застой, в който влязоха заради ковид ограниченията. Още през август компанията „Хоумхийд“(Homeheed), която следи сайтовете за недвижими имоти и обобщвава данните, обяви, че за първи път от 2018 г. средният наем за двустайните апартаменти е надминал 700 лв. месечно, а за тристаен – 1000 лева.

И други компании от бранша потвърждават тенденцията.

Докато през януари 2022 г. средният наем за двустайно жилище е бил 620 лв., година по-късно вече е 760 лв., показват данните на Antre. „Това прави 23% увеличение. Подобно е раздвижването и  при тристайните, където в момента цената е била около 900 лв. преди година, а сега е 1100 лв.“, посочва Александър Гергов, съдружник в брокерската агенция.

„В южните квартали на столицата, които са най-предпочитани, трудно се намира двустайно жилище под 750 лв., а ако наемателят е по-взискателен, бюджет около 850 лв. е добра отправна точка. През януари пуснахме два едностайни апартамента за 600-700 лв. месечно, и двата си намериха обитатетели в същия ден, като имаше над 10 кандидати за огледи, разказва Гергов в свой анализ за имотния пазар.

В София традиционно най-високи са наемите в центъра –  в районите „Оборище“, „Изток“, „Лозенец“, около Южния парк. На другия полюс са квартали в периферията като „Овча купел“, „Люлин“, „Обеля,  „Надежда“. Разбира се,  занемарено жилище в някой от най-желаните райони може да е с по-нисък наем от апартамент в краен квартал, който е хубаво обзаведен и се намира на удобно място.

След отшумяването на пандемията, която изпрати много хора да работят и учат от вкъщи, наемният пазар преживява ренесанс и търсенето расте. Освен това започна покачване на лихвите и ипотечните заеми вече не изглеждат толкова привлекателни. По тази причина и заради общата икономическа картина, белязана от висока инфлация, все повече хора преценяват,  че в момента е по-изгодно да наемат, а не да купуват и изплащат жилище.

Пазарът на труда е доста „гладен“ и оживен и това подхранва търсенето на квартири. В същото време все повече собственици на апартаменти и къщи се преориентират от дългосрочни договори с наематели към краткосрочно настаняване на туристи – тъй като вторият вариант е по-доходоносен.

Вижте и

„Доста дълго цените на жилищата се покачваха с по-бързи темпове спрямо наемите, но в последната година има промяна. Принос има включването на нови участници – основно украински граждани, които катализираха пазара.  Освен това на наемния пазар се върнаха и студентите, които вече не се обучават онлайн. И краткосрочното отдаване на наеми се върна към предковидните нива, а това дава отражение и върху пазара на дългосрочните наеми“, коментира Добромир Ганев, председател на Националното сдружение за недвижими имоти.  поред Ганев бързото възстановяване на наемния пазар и поскъпването ще продължат.

Ако няма някакви значими промени в икономическата среда, наемите вероятно ще продължат да растат плавно,  като е възможно годишно поскъпване в рамките на 10%, смятат брокери.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре