Сега четете
С туристически поход, възстановки и поклонение в Ловешко днес се отбелязват 150 години от гибелта на Апостола

С туристически поход, възстановки и поклонение в Ловешко днес се отбелязват 150 години от гибелта на Апостола

С туристически поход, две исторически възстановки, военен ритуал и гражданско поклонение продължава отбелязването на 150 години от гибелта на Апостола на свободата в Ловешко.

От 8:30 часа е традиционният туристически поход „По стъпките на Апостола“, който ще тръгне от Ловеч през историческата местност „Пази мост“ до Къкринското ханче. Организатор е Туристическо дружество „Стратеш“.

Следват две исторически възстановки, подготвени от екипа на Драматичния театър, с помощта на Регионалния исторически музей. Първата – „Началото на края. Последен ден свобода“, е от 10:30 часа на местността „Пази мост“. Половин час по-късно присъстващите на Къкринското ханче ще видят възстановката „Залавянето на Васил Левски“, както и военния ритуал, с участието на Националния военен университет „Васил Левски“.

В реализацията им участват художествен и технически екип на Драматичен театър – Ловеч, членове на регионални клубове при Национално дружество „Традиция” и граждани на Ловеч, ангажирани с историята и революционната дейност на Левски. Художественият екип включва режисьор, художник, композитор и артисти на театъра.

Вижте и

Вечерта, от 18:00 часа, за десета юбилейна година ще се състои възпоменателно факелно шествие в памет на Васил Левски. Тази година е под наслов „150 години безсмъртие”. Организатор е ловешката патриотична гражданска организация „Ловчанци”.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре