Сега четете
2300 лв. е средната заплата на държавния чиновник. В три сектора обаче искат още

2300 лв. е средната заплата на държавния чиновник. В три сектора обаче искат още

„Средните заплати в държавната администрация, по последни данни на НСИ, са около 2300 лева за декември миналата година. Което нарежда този сектор на държавното управление на 5-о или 6-о място от 21 икономически дейности в България.

Това означава, че той не е прекалено подценен. Но той никога не е бил и не трябва да бъде най-зле платения поради простата причина, че държавното управление е работа, за която се изисква сравнително висока квалификация.“

Това каза пред euronewsbulgaria.com Йордан Димитров от Балкански институт за социална политика по повод стачната готовност в три държавни структури – Комисията за защита на потребителите, Националния статистически институт и Комисията по досиетата.

По думите му, секторът на държавната администрация се нарежда веднага след сектори като IT, Финанси и застраховане, енергетика – които традиционно са добре платени и с висока добавена стойност, уточни Димитров.

Експертът коментира и причините за напрежението в някои звена на държавната администрация.

Аз не смятам, че липсата на приет държавен бюджет е основната причина. Така или иначе, ние имаме бюджет, който продължава миналогодишния, а миналогодишният беше приет след средата на годината. По-скоро има три основни фактора, които предизвикват такива вълнения.

„От една страна, има нарушаване на пропорциите сред различните групи от заетите. През последните години станахме свидетели на сравнително добри увеличения в сферата на образованието, имаше увеличение в сферата на социалните услуги, наскоро се получиха увеличения в Министерството на външните работи, миналата седмица в пощите…

От тази гледна точка, поради увеличенията в други подсектори, други служители смята, че и те могат да извоюват такова увеличение. Което е и обосновано, поради други два съществуващи фактора“, поясни Димитров.

Вижте и

Единият е инфлацията, която през последната година и половина е значителна, и хората обедняват – не само чрез усещане, но и реално, посочи експертът.

Другият значителен фактор е повишаването на минималната работна заплата, което пък свива разликата между неквалифицирания труд и хора, които са със сериозно образование, със сериозен опит, добави той.

Според него, това са основните причини, поради които такъв тип напрежение може да съществува. Но той вижда и политическа: служебният кабинет, когато разполага с такъв ресурс, една идея по-лесно може да се съгласи на такова увеличение, смята експертът. Просто защото при него няма тази дългосрочна перспектива да мисли за стабилност на бюджета, обосновава се той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре