Сега четете
Български военнослужещи не са и няма да бъдат командировани в Украйна и извън територията на държавите от ЕС, посочват от МС

Български военнослужещи не са и няма да бъдат командировани в Украйна и извън територията на държавите от ЕС, посочват от МС

Български военнослужещи не са командировани и няма да бъдат командировани в Украйна и извън територията на държавите членки на Европейския съюз (ЕС). Това се посочва в съобщение, изпратено от правителствената пресслужба.

 

БТА припомня, че на 15 февруари Министерският съвет (МС) прие решение за изпълнение на решение на Народното събрание на Република България за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, с което се разрешава участието на военнослужещи от въоръжените сили на България в Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна (European Union Military Assistance Mission in Ukraine – EUMAM) за срока на мисията, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

 

Става въпрос за един щабен офицер за усилване на Звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на ЕС в Кралство Белгия; до пет военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Република Полша и/или Многонационалното командване за специална подготовка във Федерална република Германия; до 50 военнослужещи за обучение за използване на предоставеното в рамките на EUMAM въоръжение и техника, на територията на държави-членки на ЕС и/или в Република България.

Вижте и

 

„Приетото от българското правителство решение на 15 февруари т.г. e в изпълнение на решението на Народното събрание за оказване на подкрепа на Украйна в рамките на Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна, обнародвано в „Държавен вестник“ брой 99 от 13 декември 2022 г. Решението предвижда България да изпрати до 50 военнослужещи като обучаващ екип по линия на EUMAM UA, като обучението ще се извършва само на територията на държави членки на ЕС“, уточняват от Министерския съвет.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре