Сега четете
С концерт на Софийската филхармония ще бъде отбелязана 125-годишнината на БТА

С концерт на Софийската филхармония ще бъде отбелязана 125-годишнината на БТА

125-годишнината на Българската телеграфна агенция (БТА) ще бъде отбелязана с концерт на Софийската филхармония под диригентството на Емил Табаков.

В програмата са Панчо Владигеров с Рапсодия „Вардар“, Веселин Стоянов – Гротескна сюита „Бай Ганьо“, Петко Стайнов – „Ръченица“ из „Тракийски танци“, Марин Големинов – „Нестинарски танц“ из балета „Нестинарка“, Любомир Пипков – „Ръченица“ из операта „Момчил“, Александър Райчев – „Академична увертюра“. Концертът е от 19:00 ч. в зала „България“.

За годишнината на БТА са поканени представители на международни организации на новинарски агенции, в които БТА членува. Сред гостите са президентът на Световния съвет на новинарските агенции и главен изпълнителен директор на британската „Прес асосиейшън медиа груп“ Клайв Маршал и ръководителят на Европейския нюзрум и главен изпълнителен директор на германската новинарска агенция ДПА Петер Кропш. Очаква се да присъстват Александру Йон Джибой – генерален секретар на Европейския алианс на новинарските агенции (ЕАНА), както и Елмир Хуремович – член на Борда на ЕАНА и изпълнителен директор на федералната новинарска агенция на Босна и Херцеговина ФЕНА.

Сред поканените са и президентът на Асоциацията на балканските новинарски агенции – Югоизточна Европа (АБНА-ЮЕ) и президент и генерален директор на гръцката АНА-МПА Емилиос Пердикарис, членът на Борда на АБНА-ЮЕ и собственик на Косова прес Скендер Красничи, както и Ивайло Петров, ръководител по комуникации и проучвания на международната организация МАЙНДС интернешънъл – глобална мрежа от водещи новинарски агенции от целия свят. В МАЙНДС членуват Анадолската агенция (АА), Аустрелиън асошиейтед прес, Агенция Франс прес (АФП), гръцката АНА-МПА, Нидерландската новинарска агенция (АНП), италианската новинарска агенция АНСА, американската Асошиейтед прес, Австрийската телеграфна агенция (АПА), белгийската новинарска агенция Белга, канадската новинарска агенция Канейдиън прес, Чешка осведомителна агенция (ЧТК), Дойче пресе агентур (ДПА), испанската новинарска агенция ЕФЕ, японската новинарска агенция Киодо, португалската новинарска агенция Луза,  Норвежкото телеграфно бюро, Полска агенция по печата (ПАП), британската Томпсън – Ройтерс, датската новинарска агенция Рицаус бюро, швейцарската новинарска агенция Кийстоун-Ес Де А, финландското телеграфно бюро Лехтикува, Шведската телеграфна агенция  (ТТ).

Чуждестранните гости ще имат среща в сградата на БТА с вицепрезидента Илияна Йотова.

Първият бюлетин 

БТА е една от първите информационни агенции в Европа и света. Тя е сред десетте новинарски агенции, работили в края на XIX век: френската Хавас, създадена през 1835 г. – предшественичка на Агенция Франс прес, британските Ройтерс, създадена през 1851г.  и Прес асошиейшън – през 1868 г., американската Асошиейтед прес – през 1846 г.,  датската Рицаус бюро – през 1866 г., Норвежкото телеграфно бюро – през 1867 г., Унгарската телеграфна агенция – през 1880 г.,  финландската Лехтикува  –  през 1887 г.,  румънската  Румажанс, днес Аджерпрес- през 1889 г., Швейцарската телеграфна агенция  – през 1894 г.

С Приказ № 28 от 27 януари 1898 г. (ст. ст.), обнародван в бр. 41 на Държавен вестник, от 1 февруари 1898 г. (ст. ст.) Оскар Искандер, журналист, доктор по философия, редактор и издател на вестници, е назначен за директор на Българската телеграфна агенция с годишна заплата от 5580 лева. На 16 февруари 1898 г. (ст. ст.) излиза първият бюлетин на агенцията, написан на ръка лично от него. Датата е приета за дата на основаването на БТА. Бюлетинът включва седем информации от Виена за здравословното състояние на княгиня Клементина, от балкански столици за политически събития, информация за предстоящ дуел в Париж, за движението на цените на европейските борси. На следващия ден – 17 февруари 1898 г., информациите  са публикувани  в „Неофициален дял“ на „Държавен вестник“ в рубрика Телеграми на Българската телеграфна агенция.

На 4 декември 1901 г. излиза първият бюлетин на БТА, напечатан на пишеща машина, като още две години – до 25 април 1903 г., бюлетините паралелно се пишели и на ръка.

Личности и структура

От БТА започват кариерата си едни от най-добрите български журналисти и преводачи. В агенцията са работили значими личности като Йордан Йовков, Николай Лилиев, Димитър Бояджиев, Йосиф Хербст, Петър Увалиев, Цветан Стоянов, Серафим Северняк, Стефан Продев, Петко Бочаров и много други.

Сграда и пресклубове 

На 1 февруари 2018 г. на сградата на БТА е поставен светлинен надпис Българска телеграфна агенция като символичен знак за навлизането на БТА в юбилейната 120-годишнина от нейното създаване. С решение от 12 март 2018 г. на Столичния общински съвет спирката на градския транспорт, носеща името „Полиграфически комбинат“ е преименувана на „Българска телеграфна агенция“ по повод 120-годишнината на БТА.

От 14 март 2019 г. в БТА функционира Мултимедиен център, който от 1 март 2021 г. носи името на дългогодишния генерален директор на агенцията Максим Минчев, инициатор за създаването му – зала „МаксиМ“. Вътрешният интериор на центъра пресъздава основните елементи от фасадата на БТА, а подовото покритие напомня за емблематичните за София жълти павета.

На 13 май 1991 г. БТА открива пресклуб на четвъртия етаж в сградата на агенцията. От 2003 г. БТА започва да изгражда мрежа от пресклубове в София и страната.  Те са част от политиката на агенцията, обединена под марката „Национален пресклуб БТА“ и са  предпочитано място за общуване между медии и представители на бизнеса, политиката, културата, спорта. Понастоящем БТА има 23 пресклуба в областни градове, два в необластни градове и пет извън страната.

Агенцията разполага с медийни средища в София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Самоков, Силистра, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол. Извън страната БТА има пресклубове в Босилеград  (Сърбия), в Тараклия (Молдова), Скопие, Република Северна Македония,  в Букурещ (Румъния) и в Анкара (Турция). БТА има пресклуб на борда на първия български военен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който на 27 декември 2022 г. отплава от Варна за Антарктида.

От 2005 г., по идея на тогавашния генерален директор Максим Минчев,  БТА организира световни срещи на българските медии по света  с участието на журналисти от България и българските общности извън страната с цел изграждане на мрежа и установяване на взаимоотношения на сътрудничество между български журналисти от цял свят. Последната 17-а Световна среща на българските медии е проведена от 1 до 3 ноември 2021 г. в Йерусалим и Тел Авив на тема: „Медии и спасение“, в която участват 50 журналисти и медийни експерти от България и чужбина.

Вижте и

БТА в подкрепа на науката и образованието

През април 2014 г. БТА стартира „Студио БТА“, в което се представят видео репортажи, коментари и интервюта с водещи експерти, учени, обществени и културни дейци.

От средата на 2021 г. БТА поставя началото на мащабна програма в подкрепа на науката и образованието в България в партньорство с  водещи университети и училища. На 15 октомври същата година в БТА се създава „Школа БТА“  – първата структура за обучение и стажове в агенцията.

От 16 февруари 2022 г. БТА предоставя свободен безвъзмезден достъп за всички до нейните собствени информационни продукти. Това е регламентирано с промяна в Закона за БТА, обнародвана в „Държавен вестник“ от 9 март 2021 г. До приемането на промяната право на безплатен достъп до информационните продукти на БТА имат ограничен кръг лица, а институции и лица плащат на БТА за разпространяване на информация от тях, въпреки че е в обществена полза и без търговски характер.

Стратегическа цел на БТА е запазването на паметта на България в архивите с информационните й емисии след първия й бюлетин от 16 февруари 1898. БТА разполага с най-богатия тематичен архив и с най-големия и уникален фотоархив в България. В архивите на агенцията се съхраняват всички бюлетини и издания на БТА от нейното създаване през 1898 г., над 100 хиляди тематични досиета и над 9 милиона снимки. Първият фотограф в БТА е назначен през 1940 г., а през 1952 г. се създава самостоятелна редакция „Пресфото”. Първият филм в архива на редакцията е от 1 май 1952 г. През 1972 г. снимката с пленен американски пилот в Ханой, Виетнам,  на фоторепортера Стефан Тихов от БТА печели първа награда на „Уърлд пресфото“.

 

 

Източник: БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре