Сега четете
Радев благодари на Мицотакис, че ни помогна да се спасим от руския газ

Радев благодари на Мицотакис, че ни помогна да се спасим от руския газ

Изграждането на петролопровод между Александруполис и Бургас ще осигури реална диверсификация и алтернативни доставки на нефт за най-голямата рафинерия на Балканите, както и за региона на Черно море. Това заяви президентът Румен Радев днес в Атина.

Българският държавен глава и гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис проведоха среща, след което участваха в церемония по подписването на двустранни меморандуми за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровод от Александруполис до Бургас, както и за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ.

В българската делегация, водена от президента Румен Радев, са заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов.

„Подписаните енергийни споразумения са поредна крачка в задълбочаването на стратегическото партньорство между България и Гърция, основано на общи интереси, взаимно доверие и споделени европейски ценности“, посочи Радев.

Обща бе позицията, че политическата воля на най-високо равнище в България и Гърция е фактор за търсенето на съвместни практически решения в дух на солидарност на проблемите със сигурността на енергийните доставки, сериозно нарушени вследствие на войната на Русия срещу Украйна.

Вижте и

По идентичен начин стои и въпросът за осигуряването на достъп до гръцките терминали за втечнен газ и до съхраняването на природния газ в газохранилището в Чирен, крайно необходим за развитието на икономиките на България и Гърция.

Подписаните днес документи имат голямо значение за цяла Европа и показват какво могат да постигнат заедно две страни членки на Европейския съюз, обединени от принципите на добросъседството и европейските ценности, подчертаха още Румен Радев и Кириакос Мицотакис. Двамата отбелязаха и значението на гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна свързаност между България и Гърция за изграждането на надеждни вериги за доставки по оста Север-Юг в условията на задълбочаващ се военен конфликт в непосредствено съседство.

Румен Радев изрази признателността си за визионерството на министър-председателя Кириакос Мицотакис за развитието на двустранните отношения между Гърция и България през последните години, както и за проявената солидарност и оказаната подкрепа от страна на Гърция след спирането на руските доставки на природен газ през април 2022 г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре