Сега четете
Пожарникарите участвали в спасителните акции в Турция се завърнаха в България

Пожарникарите участвали в спасителните акции в Турция се завърнаха в България

Екипът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) се завърна в България. Мисията им в Турция след земетресенията продължи 11 дни.

Директорът на ГДПБЗН Александър Джартов заяви на брифинг пред журналисти на граничен контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“, че организацията им е била перфектна. В модула за спасяване са участвали почти 80 души от различни служби в страната, сред които София, Пловдив, Велико Търново, Монтана, Перник и Кюстендил.

Изключително бързо реагиране от страна на екипа, своевременна намеса на място, точно когато имаше нужда от тях. Важното е, че нямаше инциденти сред екипа и същевременно показаха, че могат да работят с останалите европейски модули. Те са истински професионалисти и на първо място – хора, каза Джартов.  Екипът основно е работил в района на турския град Бесни. Джартов добави, че за първи път България изпраща екип в такъв мащаб да помага на друга държава.

Ръководителят на модула Калоян Дончев каза на брифинг пред медиите на ГКПП „Капитан Андреево“, че трудно можем да си представим мащабите на бедствието. Много са нещата, които трудно ще забравим. Болката, тъгата в очите на хората, липсващите хора, огромните разрушения, разказа той. Дончев посочи, че българските пожарникари, съвместно с полския модул, са участвали в 22-часова спасителна операция, при която са успели да извадят жена.

В момента, в който извадим жив човек, радостта е голяма. Там ни посрещнаха като герои – ние отиваме да им помагаме. Дори сега, докато пътувахме на връщане, покрай магистралата ни махаха и ръкопляскаха, разказа Дончев.

Пред медиите д-р Веселин Йолов от медицинския институт на МВР каза, че всичките му колеги и всички хора, които са се притекли на помощ на Турция, са герои. Не се чувствам с нищо по-специален от другите, добави той. Д-р Йолов разказа, че е участвал в полева операция, при която се е наложило да бъде ампутиран горен крайник на един затрупан човек, за да може да бъде изваден изпод руините.

Вижте и

Водещото в тази ситуация е да се абстрахираш от страха, да си мобилизиран и да дадеш всичко от себе си, посочи д-р Йолов. Моята задача като лекар беше да направя така, че и тези момчета да се приберат живи при семействата си, каза още лекарят. Веселин Йолов заяви, че отново би се включил в спасителна операция.

По думите му хората в Турция се нуждаят от всякаква подкрепа – хранителни продукти, от подслон. Турската държава е горда държава, а турският народ е горд народ и аз си мисля, че бързо ще се справят. Благодаря за прекрасното отношение, което проявиха към нас, каза още д-р Йолов.

Петър Петров, заместник-ръководител на модула в Турция, разказа, че в такава ситуация се „събираш и даваш всичко възможно от себе си“. В момента, в който се успокоим, емоциите се връщат, но докато работим на място, се абстрахираме от тези неща, за да можем да се справим по най-добрия начин, добави той. Петров заяви, че съвместно с другите екипи, са успели да извадят трима живи човека, включително едно дете.

  1. Много от нещата се извършват с голи ръце, пространствата са тесни, няма пространство за инструменти. Работи се трудно, но когато екипът е добре подготвен, работата се случва бързо и лесно, добави Петров. Откъм екипировка и подготовка българският модул беше много добре подготвен, представи се на добро ниво, каза още той.
  2. Източник БТА
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре