Сега четете
Папата не мисли да се оттегля

Папата не мисли да се оттегля

Преждевременното оттегляне на папите не трябва „да се превръща в мода“ в Римокатолическата църква, а трябва да става само при извънредни обстоятелства, каза папа Франциск, цитиран от Ройтерс.

Той е заявил това на среща с африкански йезуити по време на неотдавнашното си посещение в Демократична република Конго. Това е промяна в позицията му спрямо предишни негови изказвания, че по-голямата продължителност на живота и подобренията в медицината биха могли да превърнат оттеглилите се папи в институция в Църквата, отбелязва Ройтерс.

По-рано този месец Франциск повтори своите коментари, които направи за испански вестник през декември, че няколко месеца след като е бил избран за папа през 2013 г., е предал на представител на Ватикана писмо с оставката си, в случай че един ден изпадне в безсъзнание или стане неспособен да взема решения.

Вижте и

„Това обаче не значи, че папите, подаващи оставка, трябва да се превръщат в да кажем в мода или в нещо нормално“, заявил Франциск на африканските йезуити. „Смятам, че понтификатът трябва да бъде до живот. Не виждам причина защо да не бъде така… Историческата традиция е важна. Ако вместо това слушаме клюки, значи ще трябва да сменяме папите на всеки 6 месеца“, заяви той.
Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре