Сега четете
Нова камбана беше монтирана в храма „Св. Николай Чудотворец“ в Дупница

Нова камбана беше монтирана в храма „Св. Николай Чудотворец“ в Дупница

Нова камбана беше монтирана и осветена в най-стария дупнишки храм „Св. Николай Чудотворец“(XVII век), съобщи председателят на църковното настоятелство отец Иван Айдаров. Църквата е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата.

 

Камбаната е с тегло от 47 килограма и на нея е изобразено разпятието на Иисус Христос. На нея е излят и надпис с годината на освещаването и поставянето ѝ, както и името на дарителя Юлиан Манов, с чиито средства в момента се извършва и цялостната реставрация на черквата, каза отец Иван.

 

Храмът не е действащ повече от 40 години, но след приключването на ремонтните дейности, той ще бъде открит официално през април от Белоградчишкия епископ Поликарп.

 

Новата камбана е изработена от пловдивската фирма „Джи Ейч Пи Енд Ей“ на богослова и електроинженер Гаро Ананян. Негово дело е и монтираният наскоро в храма електронен механизъм за биене на църковните камбани.

 

Новата камбана е поставена на мястото на една от трите стари камбани, която, неизвестно кога и при какви обстоятелства, е била открадната, разказаха още от храма. Старите камбани са поставени в периода 1936 – 1937 година. Самата камбанария пък е изградена през 1929 година, когато е направено и последното пристрояване на храма.

Вижте и

 

В момента се довършва пълна реставрацията на църквата, благодарение на Юлиан Манов. Мъжът е бизнесмен, с корени от района, обясниха от църковното настоятелство. Досега напълно ремонтирана е била фасадата, поставен е дренаж около основите, реставрирани са стенописите, входната врата, дворното пространство около църквата.

 

„Искаме да популяризираме църквата и нейната история, да припомним на обществеността за нейното реално значение в културен, исторически и духовен план, както и да привлечем съмишленици към каузата. Желанието и надеждата ни е осъществяването на тази кауза да бъде пример, който ще бъде последван от наши съграждани в страната и извън нея и по този начин и други културни обекти в Дупница и региона да бъдат върнати към нов живот“, посочиха още от църковното настоятелство.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре