Сега четете
„Мечът на отмъщението“ е новият лидер на Ал Кайда

„Мечът на отмъщението“ е новият лидер на Ал Кайда

САЩ официално потвърди доклад на ООН, според който бившият египетски полковник Саиф ал Адел е новият лидер на терористичната организация „Ал Кайда“.
Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че Адел вероятно се крие в Иран. „Що се отнася до присъствието му там, предлагането на убежище на „Ал Кайда“ е само още един пример за широката подкрепа на Иран за тероризма, дестабилизиращите му дейности в Близкия изток и извън него“, каза Прайс.

Лидерството на Адел не е обявено официално от Ал Кайда, защото „афганистанските талибани все още не са признали смъртта на Айман аз Зауахири в Кабул и факта на присъствието на Сафир ал Адел в Ислямска република Иран“, смятат американците.

Сеиф ал Адел бе спряган за лидер на терористите още преди 2 г., когато имаше слухове за смъртта на Зауахири. Тогава стана ясно, че го наричат „Мечът на отмъщението“ и го описват като безмилостен и брилянтен организатор.

“Ал Кайда“, терористичната групировка, поела отговорност за атентатите от 11 септември в САЩ, официално е без лидер, откакто Айман аз Зауахири беше убит в Афганистан при въздушен удар на САЩ през август миналата година, посочва ДПА. Зауахири пък пое управлението през 2011 г., след като Осама бин Ладен беше убит от американските специални сили в скривалището си в Пакистан.

Вижте и

Адел напуска Египет още през 1988 г. Смята се, че той е вербувал терористи в Сомалия, Судан и Афганистан. Вашингтон издирват Адел още след бомбените атентати срещу посолствата на САЩ в Танзания и Кения през 1998 г. Правителството на САЩ предлага до 10 млн. долара възнаграждение за информация, която би довела до ареста му. Има данни, че Адел се е противопоставял на атаката на 11 септември в САЩ.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре