Сега четете
Камерите в училищата няма да се използват на изборите. ЦИК още не знае как ще се случи видеозаснемането

Камерите в училищата няма да се използват на изборите. ЦИК още не знае как ще се случи видеозаснемането

Камерите в училищата няма да се използват за видеонаблюдение на предстоящите парламентарни избори. Към този момент Централната избирателна комисия (ЦИК) не знае как ще се случи видеонаблюдението при броенето, какви камери ще се използват и къде ще се качват записите.

Вчера Министерският съвет даде възможност Министерството на електронното управление да възложи на „Информационно обслужване“ АД дейностите по системна интеграция, свързани с техническото осигуряване на видеонаблюдението и видеозаснемането.

В същия ден зам.-министърът на електронното управление Благовест Кирилов бе освободен от длъжност. Във фейсбук той алармира, че има риск за предстоящите избори. По думите му основната му задача за повече прозрачност в „Информационно обслужване“ не е била постигната. По-късно от БСП съобщиха, че ще сезират главния прокурор Иван Гешев за „готвена намеса в изборите“.

Говорителката на ЦИК Росица Матева разясни пред Нова телевизия, че на камерите ще се вижда как е гласувано в съответната бюлетина. По думите ѝ ЦИК все още не знае какви точно ще са камерите, как ще се включват и къде ще се качват записите.

Вижте и

Председателката на ЦИК Камелия Нейкова коментира пред bTV казуса с бюлетините от машинно гласуване, както вече се наричат бележките, разпечатани от машините. По думите ѝ бюлетините от машинно гласуване ще приличат на разписките, но ще бъдат с по-едър шрифт и по-дълги, за да могат да се сгънат и върху тях да се постави печат.

Тя е категорична, че въпреки по-голямата дължина хартията за машините ще стигне. Думите ѝ обаче към момента са само прогноза, тъй като ЦИК не е приела образец на новите бюлетини от машинно гласуване, които бяха въведени след прекрояването на Изборния кодекс от т.нар. „хартиена коалиция“ между ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре