Сега четете
Кабинетът разреши български военни да обучават украинската армия, може и в България

Кабинетът разреши български военни да обучават украинската армия, може и в България

До 56 български военнослужещи могат да участват в оказването на военна и военно-техническа помощ на Украйна и Въоръжените сили на Украйна в рамките на стартиралата на 15 ноември м. г. Мисия на Европейския съюз за военна помощ за Украйна. Това реши на днешното си заседание служебното правителство на Гълъб Донев.

С решението си кабинетът изпълнява решението на Народното събрание за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. Кабинетът, както е по закон, разрешава участието на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна (European Union Military Assistance Mission in Ukraine – EUMAM).

Разрешението е за един щабен офицер за усилване на Звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на ЕС в Кралство Белгия; за до 5 офицери или сержанти в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Република Полша или Многонационалното командване за специална подготовка във Федерална република Германия и до 50 военин за обучение за използване на предоставеното в рамките на EUMAM въоръжение и техника, на територията на държави-членки на ЕС или на наша територия в България. Тази част от решението означава на практика, че у нас също биха могли да бъдат обучавани украински военни.

„Участието на български военнослужещи в EUMAM ще бъде ясен знак за подкрепата на страната ни към Общата политика за сигурност и отбрана и в частност на мисията за военно подпомагане на Украйна“, се казва в решението на кабинета.

Вижте и

На 15 ноември м. г. стартира Мисията на Европейския съюз за военна помощ за Украйна ( EUMAM Ukraine ), която има за цел да подкрепи допълнително Украйна в условията на продължаваща война. Мисията има за цел да укрепи военния потенциал на украинските въоръжени сили, така че те да могат да защитават териториалната цялост и суверенитета на Украйна в рамките на нейните международно признати граници и да защитават цивилното население.

Мисията има мандат за осигуряване на индивидуално, колективно и специализирано обучение на до 15 000 членове на украинските въоръжени сили на различни места в държавите-членки на ЕС. Командващ на EUMAM UKraine е флотски адмирал Ерве Блежан , директор на отдела за планиране и провеждане на военни операции (MPCC).

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре