Сега четете
Бъдещите депутати със заплати от над 6 хил. лв.

Бъдещите депутати със заплати от над 6 хил. лв.

Бъдещите депутати, които ще бъдат избрани на 2 април, ще получават с около 14% по-високи заплати от предшествениците си от разпуснатото 48-о народно събрание. Според данните на НСИ, публикувани във вторник, тяхното месечно възнаграждение ще е минимум 6351 лв., без да се броят добавките за стаж, образование и участие в комисии.

Увеличението е точно два пъти по-голямо от ръста на средната работна заплата в страната за същия период. Причината – депутатските и министерските възнаграждения зависят от заплатата в обществения сектор.

Минимумът, който трябва да получават депутатите, се получава, като средната заплата се умножи по 3. Председателят на парламента взема с 55% отгоре. Така този, който ще ще оглави 49-ото Народно събрание ще получава поне 9844 лв.

Равна на заплатата на парламентарния шеф етази на премиера, т.е. Гълъб Донев от март ще има по-високо възнаграждение.

Президентът взема удвоена депутатска заплата, т.е. Румен Радев от март ще получава вече по 12 702 лв. месечно. Ако неговите 36 години трудов стаж се добавят към заплатата му, тя вече ще доближи 20 000 лева месечно.

Вижте и

Средната за страната заплата също расте и почти е стигнала 2 хиляди месечно – през декември м.г. е била 1947 лв. Тя е с 16,6% по-висока от края на предходната година и на практика е почти равна на инфлацията за същия период, която е 16,9%, сочат последните данни на НСИ.

Източник: 24 часа

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре