Сега четете
Според САЩ първата задача на следващия парламент е да се заеме с Гешев

Според САЩ първата задача на следващия парламент е да се заеме с Гешев

Искаме да видим ясен ангажимент от страна на всички партии да въведат съдебната реформа и да я гласуват като приоритетен въпрос в новия парламент, заяви в интервю за БНР тази сутрин Джим О‘Брайън, ръководител на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента Джо Байдън.

„Действията за съдебна реформа, които бяха представени в последния състав на парламента, имат за цел да направят възможно България да разследва и преследва замесените лица, а след това да реформира институциите, които отговарят за тези действия“, каза координаторът. Думите му означават да бъде приет проектозаконът за отчетност на главния прокурор, предложен от служебния правосъден министър Крум Зарков. Този текст остана негласуван поради бламиране от депутатите на ГЕРБ на кворума в парламента.

Санкциите „Магнитски“ имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании, както и диверсификацията на енергийните източници. Важно е някои стари практики да бъдат идентифицирани и прекратени, обясни О’Брайън. „Тези санкции следват доказателствата, с които разполагаме, и установяват десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи на чуждестранни компании. Целта на тези санкции е България да бъде в състояние да разследва и да спира подобно поведение, за да бъде пълноправен участник в световната икономика. Важно е, че предприехме тези действия с колегите от Обединеното кралство в пълно съзвучие с ценностите и на ЕС.“

На въпрос дали след включването в списъка на първите лица преди две години е имало някакви последици за тях, О`Брайън коментира, че по това време не е бил на сегашната си позиция във ведомството на САЩ. „Така че няма да сравнявам двата момента. Това, което видях на срещите, а аз се срещнах с президента, със служебното правителство, с няколко от политическите партии, e, че всички разбират важността на тези реформи.

Бихме искали да видим процес, при който партиите да се съберат и да постигнат съгласие по конкретен текст (проектозакона „Зарков“) и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат изцяло. Защото искаме, не просто закони на хартия, нали? А България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и т.н. Освен законодателство, трябва и прилагане на тези закони. Чух силни ангажименти от всички партии, с които говорих, и знам, че някои от останалите казаха, че твърдо подкрепят законодателството за съдебната реформа. Имаме добри взаимоотношения с водещите партии, които заявиха, че искат да придвижат тази съдебна реформа.

Санкциите нямат за цел да подкопават или да заобикалят българските институции. Те не атакуват никоя политическа партия. Те се отнасят до отделни лица, които създадоха паралелна система, която отклони много пари от хората в България и възпрепятства особено реформирането на българската енергийна система. И сега е време да се продължи по по-добър начин. Смятаме, че съдебната реформа е най-важната нова стъпка в антикорупционната реформа, която описах, допълни О`Брайън.

Вижте и

САЩ ще обявят нови имена в списъка едва когато има доказателства за тях. „Работим по доказателства, но идеята е, че трябва да има реформа, за да може България да предотвратява тези дейности, да ги разследва и да ги наказва, когато се случат. И това е нещото, което най-много искаме да видим занапред“.

България заслужава да знае конкретните злоупотреби в цифри, затова предоставяме повече фактическа информация, допълни О`Брайън. „Президентът Радев зададе подобен въпрос на срещата в понеделник. С нашите санкции ние казваме, че тези лица, а и някои хора, свързани с тях, нямат право да използват нашата финансова система, т.е. финансова система или банка, базирана на долари, и не могат да влизат на територията на САЩ. Санкциите са защитни за нас. Те се отнасят за това на кого е позволено да дойде и да играе по нашите правила. И ние смятаме, че лица, които са участвали в корупционно поведение, не трябва да участват в нашата система и да посещават страната ни. Смисълът на санкциите е да отстояват стандартите, върху които е изградена системата ни – финансова система и имиграционна система, основани на правила. Обичаме да правим тези неща с нашите приятели и партньори. Така че присъединяването на Обединеното кралство към нас е от голяма полза. Дали вреди на санкционираните индивиди?! Това не е целта. Но, да бъдеш лишен от възможността да търгуваш в долари или лири или да нямаш достъп до финансови и застрахователни услуги, базирани в Лондон, може да бъде сериозно неудобство. Целта е да защитим нашата система и в крайна сметка да помогнем и на България да се защити“, коментира О`Брайън.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре