Сега четете
Спасени като по чудо! Трима души бяха извадени от руините в Турция тази сутрин

Спасени като по чудо! Трима души бяха извадени от руините в Турция тази сутрин

Спасени като по чудо! Трима души бяха извадени от руините в Турция тази сутрин – 198 часа след земетресението. Цяла нощ екипи работеха, за да спасят останалите на ръба между живота и смъртта хора под отломките. Вчера бяха открити най-малко 8 оцелели.

На 8-ия ден след труса, обаче, надеждата за още спасени намалява и фокусът се пренасочва към хуманитарната катастрофа. След заседание при закрити врата на ООН Сирия обяви, че отваря още два гранични пункта на границата си с Турция, през които да преминават камиони с хуманитарна помощ.

18-годишният Мухамет е оцелял под руините 198 часа, изнасят го с кислородна маска, вижда се как мърда с пръсти. Почти в безсъзнание е качен в линейка. Той е третият спасен тази сутрин. По-рано сутринта двама братя на 17 и на 21 години бяха извадени под бетонните блокове от жилищен блок в Кахраманмараш.

13-годишно момче беше извадено живо от руините в южната провинция в Хатай в Турция. В Кахраманмараш спасителни екипи се опитват да достигнат баба, майка и дъщеря, които са затрупани живи под бетонните блокове.

На други места обаче надеждата за живи е угаснала. Полският екип спасители вече обяви, че утре напуска опустошените райони.

В разрушения град Алепо в Сирия на посещение пристигна заместник-генералния секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси, Мартин Грифитс.

„Травмата на хората, с които разговаряхме е толкова видима и светът трябва да излекува тази травма“, заяви Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар на ООН.

По думите на Грифитс спасителната фаза приключва и фокусът постепенно се измества към даването на подслон, храна и образование за децата.

„Най-много имаме нужда от дрехи, храна и отопление. Аз и още три семейства живеем в тази палатка, спим на матраци, само с по едно одеяло. Вчера беше много студено, много студено. Дори тези, чиито къщи не са се срутили, ги е страх да се върнат“, разказва Фекрие.

Вижте и

Президентът на Сирия Башар Асад е разрешил да бъдат отворени още два гранични пункта за хуманитарните конвои на ООН за период от три месеца, стана ясно след закрито заседание на Съвета за сигурност. До момента беше отворен само един пункт.

„Сирия подкрепя доставянето на хуманитарна помощ в региона през всички гранични пунктове. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме доставката на помощи за хората в северозападна Сирия – един от бедстващите райони, обявени от нашето правителство“, каза още Басам Сабагх, постоянен представител на Сирия в ООН.

Ръководителят на неправителствената организация, която помага в контролираната от опозицията северна Сирия, осъди решението на ООН да позволи Башар Асад да контролира хуманитарните доставки, защото така му се дава безплатен политически дивидент.

Сателитни снимки показват размера на опустошението в Турция и Сирия. В провинция Хатай се сравняват снимки с дрон преди и след труса. Запечатан е и огромният разлом в земната кора, който минава през села, гори с маслинови дървета.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре