Сега четете
Повече от 35 000 жертви, щети за $84 милиарда, над 5 млн. без дом

Повече от 35 000 жертви, щети за $84 милиарда, над 5 млн. без дом

Сред развалините стотици хиляди бездомни хора са изправени пред студ и глад, докато властите в Турция и Сирия се справят с тежката хуманитарна катастрофа, причинена от земетресението, при което загиналите са вече над 35 000 души.

Тъй като повече от седмица след земетресението надеждите за намиране на живи хора под отломките намаляват, вниманието се насочва към осигуряване на храна и подслон за огромния брой оцелели. По данни на турското правителство около 1,2 млн. души са настанени в студентски общежития, издигнати са над 206 000 палатки, а 400 000 са евакуирани от опустошените райони, пише БГНЕС.

Бедствието е нанесло и психологически поражения. В палатковия град в близост до епицентъра на земетресението в Кахраманмараш 41-годишният баща на четири деца Серкан Татоглу описва загубите за семейството му, докато е очаквало вторичните трусове.

„Най-малкият, травмиран от вторичните трусове, продължава да пита: „Татко, ще умрем ли?“, разказва Татоглу за шестгодишното си дете.

Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай заяви, че 574 деца, извадени от срутени сгради, са били открити без оцелели родители. Само 76 са били върнати на други членове на семейството.

Един доброволен психолог, работещ в център за подкрепа на деца в тежко пострадалата провинция Хатай, заяви, че много родители трескаво търсят изчезналите деца.

„Получаваме множество обаждания за изчезнали деца“, казва Хатидже Гоз по телефона. „Но ако детето все още не може да говори, семейството не е в състояние да го открие.“

В опустошения турски град Антакия екипи за почистване разместват отломки и поставят основни тоалетни, а телефонната мрежа в някои части на града започна да се възстановява, съобщи репортер на АФП. Градът е патрулиран от полицаи и войници, разположени да предотвратят грабежи след няколко инцидента през уикенда.

„Изпратете всички неща, които можете, защото тук има милиони хора и всички те трябва да бъдат нахранени“, призова турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу късно в неделя.

Вижте и

В Антакия и Кахраманмараш постъпват хранителни и други помощи, съобщават екипи на АФП.

Икономическата цена на бедствието може да достигне 84,1 млрд. долара, като близо 71 млрд. долара от тях са за жилищно настаняване, се казва в доклад на турската асоциация на работодателите Turkonfed от понеделник.

Съседна Сирия, която вече 12 години е разкъсвана от гражданска война, е особено загрижена. В понеделник Организацията на обединените нации проведе извънредна среща, на която се обсъждаше как да се увеличи помощта за районите, контролирани от бунтовниците, като гневът срещу бавната международна реакция спрямо страната парий нараства.

Сирийският президент Башар Асад, който е изолиран и подложен на западни санкции, призова за международна помощ за възстановяване на инфраструктурата в страната, където по оценки на ООН повече от 5 милиона души са останали без дом. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че Асад се е съгласил да отвори още два гранични пункта от Турция към Северозападна Сирия, за да може да се внасят помощи. Преди земетресението почти цялата хуманитарна помощ за повече от 4 милиона души, живеещи в контролираните от бунтовниците райони в Северозападна Сирия, се доставяше само през един пропускателен пункт.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре