Сега четете
Откриха станция за телемедицина в Бургас, слагат гривни на възрастни хора, за да може лекарите да следят състоянието им от разстояние

Откриха станция за телемедицина в Бургас, слагат гривни на възрастни хора, за да може лекарите да следят състоянието им от разстояние

Как лекари могат да консултират пациенти, намиращи се на стотици километри от тях – това бе демонстрирано в Бургас. Станция за телемедицина в УМБАЛ-Бургас бе представена от министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, кмета на града Димитър Николов и директора на болницата д-р Бойко Миразчийски.

Станцията за телемедицина се намира в новия корпус на УМБАЛ-Бургас, като е инсталирано е ново оборудване. Пред журналисти д-р Иванов от противошокова зала направи връзка с дом за стари хора. Дежурната медицинска сестра Даниела Николава представи своята пациентка с високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, изкаран инфаркт на миокарда и поставени три стента. Тя бе консултирана и бе назначено лечение.

До месец започва обучение по телемедицина, обяви служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. А Медицинският факултет на Университета „Проф. д-р Асен Златаров“, Община Бургас и новоучреденото Сдружение на младите лекари в града подписаха Меморандум за сътрудничество.

„Имам уверението на софтуерните специалисти, че до месец ще имаме възможност за поставяне на гривни на голям брой от тези пациенти, които директно в реално време да следят основните жизнени показатели и когато имаме отклонение от тях в централата на звената, които наблюдават, да се получава сигнал и дори когато пациентите не са осъзнали, да може да се реагира“, обяви д-р Меджидиев. Той обяви, че лекарите ще разполагат със специален куфар с набор, който ще дава възможност за изследване на основни кръвни показатели.

Вижте и

Д-р Меджидиев подчерта, че при скорошното си посещение в Израел е видял на практика приложението на телемедицината. „Тя е във всяка една точка на тази страна. Това е една държава с най-високотехнологична медицина. Взимаме идеи оттам”, уточни той.

„COVID пандемията като с лупа показа проблемите в здравеопазването, особено липсата на медицински специалисти и достъп до качествени консултации“, каза кметът на Бургас Димитър Николов. По думите му това особено важи за възрастните пациенти, които в голямата си част са самотни и имат затруднения да достигнат до медицинска помощ. „Тази услуга може да бъде развита не само в град Бургас, но и в областта“, допълни Николов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре