Сега четете
Малкович: Не виждам разлика между социалните мрежи и ЩАЗИ

Малкович: Не виждам разлика между социалните мрежи и ЩАЗИ

„За мен е удоволствие да работя и винаги съм се наслаждавал на това“. Такава е квинтесенцията, в която световноизвестният актьор Джон Малкович синтезира състоянието, изразяващо смисъла на знаменателната фраза… да бъдеш Джон Малкович. Непринудени, без преструвка и дълбокомислено философстване за особеностите на творческия процес, той и партньорката му в спектакъла „В самотата на памуковите полета“ Ингеборга Дапкунайте днес се срещнаха с български журналисти в Народния театър, за да отговорят на техните въпроси преди трите представления на 16, 17 и 18 февруари.

Двамата актьори бяха единодушни в мнението си, че пиесата на Бернар-Мари Колтес е трудна и е предизвикателство за тях, но те вече я представят на трета различна сцена по света (след Рига и Атина) и са достатъчно подготвени. „Не намерихме какво по-просто да изиграем и се надяваме това пътешествие в тайните на човешката душа да е приятно за вас“, споделиха те.

„Продукцията се опитва да покаже влиянието на неизказаните желания, които не можеш да изразиш и да изживееш“, коментира Малкович, допълвайки, че постановката по-скоро задава въпроси, отколкото да излъчва послания и да дава отговори. На питането дали би избрал за себе си в живота ролята на Дилъра, или на Клиента (двамата герои в пиесата, или по-скоро тъмната и светлата страна на човешката същност), звездата от „Опасни връзки“ и още десетки паметни филми се пошегува: „Накрая всички умираме“…

Големият актьор обясни, че харесването на даден образ за него в началото не съществува и няма значение, то идва с опознаването му в репетициите. След дълги репетиции по Zoom с режисьора на спектакъла Тимофей Кулябин и той, и партньорката му са се почувствали уверени. Макович запази за себе си принципите, на които е верен през годините, като отбеляза само: „Има някои ситуационни принципи, които спазвам винаги при определени обстоятелства. Когато се вдигне завесата, раздавам се максимално“. Литовската актриса Ингеборга Дапкунайте призна за себе си: „Следвам инстинкта си и благодарение на него успявам да остана чиста и да не навреждам на никого“.

Джон Малкович коментира и влиянието на социалните мрежи в ежедневието на съвременния човек, след като вчера бе многократно сниман и публикуван в тях от български почитатели по време на разходките си из София. „Нужна е смелост, за да смиламе информацията, която те ни дават.

Не виждам особена разлика между социалните мрежи и ЩАЗИ“. Дапкунайте сподели впечатленията си от софийския спектакъл на Кулябин – „Нора“ от Ибсен, на чиято премиера лично присъстваше в Народния театър през декември. „Не само защото Тимофей е приятел – и постановката, и българските актьори, всичко беше прекрасно. За мен това бе една от най-хубавите вечери, които съм имала в театъра от дълги години насам“.

Вижте и

За финал Джон Малкович обобщи професионалните си и житейски нагласи за превъплъщения и трансформации по следния начин: „Бих бил всекиго, стига да съм жив. Но все пак ще цитирам един анимационен герой, Попай Моряка: „Аз съм си този, който съм“.

На пресконференцията нямаше как да не стане дума и за цените на билетите за спектаклите с Малкович и Дапкунайте. Американският актьор каза, че не знае нищо по темата, но така или иначе въпросът бе насочен не към него, а към директора на Народния театър Васил Василев. Той пък благодари за несекващите медийни коментари, че билетите са скъпи, а не, че са евтини.

За „Сега“ Васил Василев сподели, че от Народния театър водят преговори и за по-голямо турне на Джон Малкович с постановки на неговия прочут театър „Степенулф“ от Чикаго. „Но, разбира се, докато не стане, не бих искал да говоря“, лаконичен бе той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре