Сега четете
Десницата в Италия убедително спечели изборите за областни управители

Десницата в Италия убедително спечели изборите за областни управители

Десницата в Италия убедително спечели изборите за областни управители и областни съвети на италианските области Лацио и Ломбардия, предадоха италианските медии.

Окончателните резултати от гласуването в северната област  Ломбардия показват, че там за областен управител бе преизбран Атилио Фонтана, който е представител на партия „Лига“ на Матео Салвини. Той получи 54,67 процента от гласовете. Основният му конкурент  – Пиерфранческо Майорино, кандидат на обединената левица, включваща Демократическата партия, зелените и „Движение 5 звезди“, получи едва 33,93 процента. На трето място остана Летиция Морати, кандидат на центристите. Тя получи 9,87 процента.

Избирателната активност в областта бе 41,68 процента.

Партията, застанала в Ломбардия на първо място в изборите за областна администрация, е „Италиански братя“ на премиера Джорджа Мелони. Тя получава 25,18 процента. В дясното пространство тя изпреварва „Лига“, за която досега Ломбардия беше бастион. „Лига“ получава едва 16,53 процента. „Форца Италия“ на Силвио Берлускони пък получава едва 7,23 процента.

В лявото пространство Демократическата партия получава в Ломбардия 21,82 процента.

Антисистемните от „Движение 5 звезди“ получават 3,93 процента.

А центристкият „Трети полюс“ получава 4,52 процента.

Почти окончателните данни от вота в областта Лацио показват, че там печели кандидатът на обединената десница Франческо Рока, чиято кандидатура бе подкрепена основно от премиерката Мелони. Той получава 53,88 процента. Така Лацио преминава от ръцете на левицата в тези на десницата.

На второ място остана кандидатът на Демократическата партия и на центристкия „Трети полюс“ Алесио Д’Амато. Той получава 33,50 процента. На трето място се класира кандидатката на „Движение 5 звезди“ Донатела Бианки с 10,76 процента.

Вижте и

Избирателната активност в Лацио бе 30,72 процента.

В битката на областния съвет в Лацио води „Италиански братя“ с 33,63 процента, следвана в дясното пространство от „Лига“ и „Форца Италия“, със съответно 8,52 и 8,43 процента.

Демократическата партия получава 20,25 процента. „Движение 5 звезди“ – 8,56 процента, а „Трети полюс“ – 4,87 процента.

И в двете области избирателната активност бележи спад.  За сравнение на предходните избори за областен съвет и областни управител на Лацио през 2018 г. избирателната активност беше 63,11 процента.
Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре