Сега четете
Двама търговци на едро на лекарства остават без разрешително и склад

Двама търговци на едро на лекарства остават без разрешително и склад

Има наложени санкции на двама търговци на едро на лекарства, обяви по време на посещението си в Бургас служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. По думите му основните нарушения, които са установени, са свързани с това, че търговците не са подавали информация към Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА).

„Складът на единия от тях ще бъде затворен, а на другия – разрешението за дейност ще бъде отнето. Отделно, има наложени парични глоби в сериозни размери. Най-важното е хората да не усещат проблем с наличието на медикаменти в аптечната мрежа“, обясни министърът. Според него е видим резултатът от действията, които МЗ е предприело през последния месец по отношение на наличностите на лекарства в аптечната мрежа.

Меджидиев припомни, че през последните два месеца са били подсигурени 200 000 различни медикамента допълнително, извън плановите доставки. „Мобилизирани са всички фирми. Целта е да не се достига до ситуацията, в която бяхме изпаднали преди 2 месеца. Недостигът е в цяла Европа, не е само в България, но това не трябва да ни успокоява“, добави той.

Вижте и

Министърът посочи, че до момента са извършени 60 проверки в складове на едро и аптеки и се закани контролът да продължи с голям интензитет.

„Установихме и друг проблем – някои от медикаментите не влизат в списъка и не можеше да бъдат проследени. В тази връзка предприемаме и законови промени – за медикаменти, които в момента не достигат, да се налага забрана за износ от страната“, съобщи още д-р Асен Меджидиев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре