Сега четете
Въпреки рекордните печалби банките пак вдигат таксите

Въпреки рекордните печалби банките пак вдигат таксите

Въпреки рекордната печалба от 2.1 млрд. лв. за изминалата година и активното кредитиране, банковата система у нас продължава да вдига таксите на услугите, които предлага за граждани и фирми.

Нова вълна от корекции в тарифите за физически лица предприемат от февруари, март и април няколко банки в страната.

От 20 февруари Банка ДСК вдига цената на част от най-ползваните от гражданите банкови услуги. Вдига се таксата за откриване на сметка на гише – това вече ще струва 6 лева, а не 4 лв.. Месечната такса за поддържка на сметка с дебитна карта към нея се вдига до 2,74 лева при 2,60 лв. сега, а без дебитна карта услугата поскъпва с 50 ст до 4,89 лева. Обслужването на безсрочен депозит става 3,91 лева на месец от 3,50 лева сега. Вдига се и таксата за поддръжка на студентска карта от 2,60 лв. на 2,74 лева.

Поскъпва още тегленето на пари от каса – банката ще прибира не 0.6% от изтеглената сума, а 0.7%, но не по-малко от 7 лева. Ако сметката е в евро, таксата става 0,8% от теглената сума, но не по-малко от 5 евро.  Повече пари ще ни взимат и за внасяне на пари – сега таксата е 0,2% от сумата, която внасяме в левове, но се вдига на  0,25%. От 0,3% на 0.35% се покачва и таксата за внасяне на суми в евро.

Доскоро безплатни услуги вече ще бъдат таксувани от Банка ДСК – например 10 лева ще струва закриване на разплащателна или спестовна сметка до 6 месеца от датата на откриване.

От 6 март Пощенска банка въвежда такса за внасяне на пари през банкомат. Досега тази услуга беше безплатна, но вече ще се таксува с 0.30 лв, но пак остава доста по-ниска от таксата за внасяне на пари в брой на гише.

Нови такси чакат и клиентите на Централна кооперативна банка от 27 март. Откриването на разплащателна сметка с дебитна карта вече ще струва 5 лева, а не 4 лв. За теглене на пари в брой от разплащателни и спестовни сметки ЦКБ ще прибира 0.6% от суми над 2000 лева, а не 0,5% както сега. Вдига се и таксата за вътрешнобанкови и междубанкови преводи по сметки – от  3 на 3,50 лева.

От април промени ще има и за клиентите на Първа инвестиционна банка. Теглене от пари от банкомат на ПИБ за клиенти на банката вече ще бъде таксувано с 0,15% от сумата, но не по-малко от 30 стотинки. Досега таксата беше 0,1% от сумата. Променя се и таксата за трансакции, свързани със залагания, като става 1,5% от сумата. ПИБ вече ще начислява и такса при внасяне на пари от банкомат – услуга, която в момента е безплатна. От банкомат на ПИБ с дебитна карта на банката таксата вече ще е 30 стотинки. Без такса остава внасянето на пари с кредитна карта.

Вижте и

От началото на февруари и Българо-американска кредитна банка оскъпи някои от своите услуги. Теглене на пари с дебитна карта от банкомат на банката вече струва 30 стотинки, а не 25 ст.. От чужд банкомат таксата вече е 1,20 лв. при 0,99 лв. преди това. Повишена е таксата при теглене на суми в лева или евро от гише.

ОББ обявиха тези дни, че предстои промяна на тарифата за клиентите на КВС Груп  (бивша Райфайзенбанк), във връзка с предстоящото обединение на двете банка. На сайта на ОББ обаче не са публикувани какви точно са промените, а единствено линк към тарифата на ОББ. Вероятно клиентите на КВС Груп изцяло ще преминат към тарифата на ОББ.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре