Сега четете
МОН обяви промяната при матури 2023

МОН обяви промяната при матури 2023

Зрелостниците, които не са изучавали даден предмет като профилиращ в 11 и 12 клас, вече ще могат да се явят на допълнителна матура по избор на него не само върху съдържанието от общообразователната подготовка, но и върху това от профилираната, т.е. на по-високо равнище. Това припомнят от МОН по повод последните приети промени в закона за предучилищното и училищното образование, които ще важат от тази година. Информацията идва на фона на течащия вече прием на заявления за допускане до матура, които 12-класниците ни задължително следва да подадат – той започна на 6 февруари и продължава до 21 февруари.

Поправките дават право на учениците да покажат знания на по-високо равнище, ако имат такива, придобити например в избираемите или факултативни учебни часове на втори гимназиален етап, или пък от частни уроци. По този начин се облекчава и кандидатстването им в университети, вкл. в чужбна, които например изискват оценка от матура, държана на по-високо ниво.

„От предстоящата сесия май-юни 2023 г. на изпити за валидириране на компетентности могат да се явяват и зрелостници, които са изучавали учебен предмет като общообразователен, а не като профилиращ, но искат да валидират компетентностите си по профилиращия предмет. При валидиране върху учебното съдържание за придобиване на профилирана подготовка, възможни за избор са всички предмети, по които се провежда матура (профилирана подготовка), включително български език и литература. Желаещите трябва да подадат заявление до началника на регионалното управление на образованието. Срокът за това е същият като за подаване на заявление за явяване на държавния зрелостен изпит – до 21 февруари“, обясняват от МОН. И уточняват, че резултатът от всеки успешно положен изпит ще се отразява в отделно удостоверение, а не в дипломата за средно образование.

Вижте и

Други новости при матурите тази година не се очакват. Задължителните матури за учениците, които се обучават за придобиване на профилирано образование, както и м.г., ще са по български език и литература и по изучаван профилиращ предмет. Учениците в професионалните гимназии ще полагат освен матура по български и задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Както и през 2022 г., и през 2023 г. прагът за тройка си остава 23 т.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре