Сега четете
Координаторът на всички санкции на САЩ пристигна спешно в София

Координаторът на всички санкции на САЩ пристигна спешно в София

Посланик Джим О‘Брайън, който координира всички санкции, които налагат САЩ и който участва в срещата по обявяването на новите българи в списъка по закона „Магнитски“, дойде лично и по спешност в София. Той и американският посланик Херо Мустафа се видяха с президента Румен Радев.

За посещението се разбра от думите на правосъдния министър Крум Зарков още сутринта, който коментира по Нова тв санкциите, наложени от САЩ на Владислав Горанов и Румен Овчаров и от Великобритания на Васил Божков и Делян Пеевски. Министърът на правосъдието обяви, че му предстои среща с Джим О‘Брайън още днес.

Ръководителят на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ беше в България и в края на август и само няколко месеца по-късно дойде и новата порция санкционирани. На практика това са човекът и службата, които координират всички налагани от САЩ санкции по света, включително и тези, свързани с корупция, тероризъм, както и тези например срещу руски и китайски граждани.

В следобедните часове американският посланик Херо Мустафа влезе в сградата на президентството за необявена среща с българския президент. Срещата на „Дондуков“ 2 продължи около час и половина. От видео на Би Ти Ви се вижда, че заедно с Херо Мустафа от сградата на президентската институция си тръгна и ръководителят на Офиса за координиране на санкциите“ в Държавния департамент на САЩ Джим О’ Брайън. Той е на посещение в страната ни четири дни, след като САЩ ни изпрати нов списък по „Магнитски“.

Новият списък “Магнитски” и санкциите на Великобритания са актуалност, но не са актуалност въпросите, които те поставят, коментира Зарков.“Този въпрос стои твърде дълго време пред нас и тъй като ние не намираме силата да го решим – се появяват такива неща. Време за скатаване вече няма”, категоричен бе той.

Според него са възможни и още списъци по закона “Магнитски”. “Лошото е, че за това носим цената всички ние”, каза той. В свое изказване пред журналисти днес вицепрезидентът Илияна Йотова също не изключи още хора да бъдат санкционирани по „Магнитски“. „Има сигнали, че този списък ще продължи“, заяви тя.

“Трябва да се приемат необходимите закони и реформа, както и хората, които качествено да ги изпълняват. Толкова е просто!”, категоричен бе още Зарков.

Видях поредния шамар за всички институции със санкциите „Магнитски“. Това пък заяви пред БНР Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и вътрешен министър.

Вижте и

„Трябва ли някой да види този позорен списък, за да си припомни, че такива хора съществуват и те трябва да бъдат разследвани? За мен е много интересен мотивът, който касае Горанов, че е мотивирал определени лица да приемат определено законодателство. Лесно можем да си отговорим кой е имал мнозинство за приемане на законодателство. Прокуратурата не може да чака. Нека веднъж да прояви активност.

Прокуратурата трябва да е активната страна и да инициира събиране на доказателства. Има някакви производства. Но прави впечатление ,че предметът на голяма част от тях се разминава с това, което виждаме в мотивите за наложените санкции“

Прокуратурата ще иска от нас да поемем отговорност и удара от нейното бездействие, посочи Демерджиев в предаването „Преди всички“.

„Всичко, което имаме, е внесено. Ще се постараем да го допълним максимално в кратък срок, за да няма отново оправдания, че липсват данни. Добре е да организира разпита по делегация на Васил Божков, който не се състоя толкова време, а трябва. Съмнявам се, че Дубай не дава съгласие. Има много варианти това да се случи. Трябва по официален ред да се поискат всички документи, с които разполагат партньорските служби и прокуратури“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре