Сега четете
Цинично е цените да не са по-високи от тези в страната

Цинично е цените да не са по-високи от тези в страната

Да трупаш пари на гърба на хората е спекула, категоричен е Славчо Пеев „Благодарен съм, че цените на пазарските колички в супермаркетите са останали 20 и 50 стотинки“, каза с присъщото си чувство за хумор за „България днес“ актьорът Владислав Карамфилов – Влади Въргала. Всички останали цени в България са хвръкнали до небето и според него това е убита политика, насочена към населението. „Неизбежно е световната рецесия да не засегне и нашата страна, но е цинично цените на продуктите, които се произвеждат в България, да са в пъти по-високи от на вносните“, негодува популярен комик. Въргала е възмутен и че у нас няма регулаторен орган, който да се намеси в такава ситуация. „В Норвегия например държавата регулира цените на плодовете и зеленчуците“, посочва шоуменът. 

“ Ненормално високите цени на храните и стоките от първа необходимост да принуждават хората с ниски доходи да купуват всички по-некачествени продукти. Но вместо да им излезе по-евтино, им излиза много по-скъпо. Защото те възстановяват здравето, човек може да влезе в болница и дори да умре“, разсъждава екранният Пантуди. За него еталонът за купувача може да поддържа цената на един мъжки костюм. „Стандартът на една държава определя колко костюма може да се купи с една средна заплата“, смята Влади Въргала. По думите му „на върха на потребителската кошница в някои бивши комунистически държави са колите. Но за българите те продължават да са лукс. За съжаление хората у нас продължават да живеят в оскъдица“, не крие огорчението си известният актьор. 

Срещу изкуствената инфлация се обявява и притежава по-възрастен колега и близък приятел Славчо Пеев. Ветеранът на Сатирата роптае най-вече срещу ожесточеното на нравите в българското общество, което рефлектира в „безчовечна политика“ и в социалната сфера. „Живеем във време, когато едни хора си позволяват всичко, но на гърба на други хора, които не могат да си позволят почти нищо“, коментира за „България днес“ бившият шеф на „трупата на смешниците“. 

На него обаче изобщо не му е до смях, защото всеки ден вижда как се променят неговите познати от всички слоеве на българското общество. „Едните станаха ненормално алчни, много лоши, а другите станаха излишни – установява с тъга големия комик. – Ненормалните отношения намират израз и в потребителската кошница на българина. Какво всъщност може да се купи с тези ниски заплати и пенсии? Как да наречем тези нарастващи се нарушават цените на основните хранителни продукти като сирене, масло, олио освен спекула?“, пита риторично Пеев. Той обаче си задава и друг важен въпрос: как достигнахме дотук? бях директор на Сатиричния театър заедно със Светослав Стратиев. 

Вижте и

И през 1989-а помислих, че идва нещо ново, хубаво, различно… А то какво се случи? Назначиха за нов директор най-големия комунист“, спомня си Пеев. Топготвачът Лео Бианки пък сравнява икономическото положение в България с Италия и обяви нерадостния за всички бг граждани факт, че „заплатите тук са по-ниски от италианските, а цените са по- високи“. „Факт е, че в рамките на годината плащате у вас се увеличиха, но и цените на продуктите скочиха много. Вече са като в Италия. 

Гледам по себе си обаче“, каза за вестника хай кулинарят. „Като ресторантьор аз не мога да си позволя да държа 85 работници гладни и да не им плащам, те не работят благотворно. Не мога да направя дългосрочно меню, защото цените скачат всеки ден и те стават неактуални. Цените трябва да са текущи и реални, иначе е проблем. А не мога да не се увеличавам, когато се вдига стойността на вода, ток, газ, продукти“, признава Лео. Той е благодарен на съдбата, че клиентите на пицарията му не са намалели. „Е, през лятото със сигурност е по- добре, но вчера отворихме още едно заведение. Хората са интелигентни и знаят много добре какво се случва“, доверява ВИП ресторантьорът. „Ако не беше „Биг Брадър“ и не бях станал така разпознаваем от 2005 г. насам,

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре