Сега четете
Стефан Янев за разширения списък „Магнитски“: Само говоренето за корупция не е достатъчно, трябват действия

Стефан Янев за разширения списък „Магнитски“: Само говоренето за корупция не е достатъчно, трябват действия

Корупцията е основен проблем за България, който трябва да атакуваме сериозно. Само говоренето за корупция не е достатъчно, трябват и реални действия. Това заяви пред журналисти лидерът на партия „Български възход“ Стефан Янев, коментирайки актуализирания списък със санкционирани лица от България по силата на закона „Магнитски“.

 

„На първо място, благодарност за нашите съюзници и партньори за тяхната загриженост по отношение на това, че в България има проблеми, които те виждат. Нормално е съюзници и партньори да подават такава информация към България и българското общество“, посочи Янев.

 

„Става въпрос за законодателство, което е в съответните държави – САЩ и Великобритания, което е до голяма степен неприложимо в Европейския съюз, включително и в България, като държава членка. Нашият фокус е върху българското законодателство и българската правораздавателна система. От тази гледна точка призивът е, на първо място, да решим проблемите си тук, в България“, допълни още лидерът на „Български възход“.

 

Според Стефан Янев усилията в страната ни за „смислена правна реформа“ трябва да продължат и да се полагат целенасочено.

 

„Правораздавателната система трябва да работи съобразно очакванията на българските граждани и в техен интерес, така че наистина да се създават условия за постигане на справедливост, а правосъдието да бъде така работещо, че никой да не се чувства над закона“, смята Янев.

 

Той подчерта, че „сериозната реформа в правораздавателната система“ трябва да премине през промени в българската конституция, за които е необходимо съответното политическо мнозинство.

 

САЩ и Великобритания обявиха, че налагат санкции заради корупция срещу петима бивши държавни служители и пет юридически лица от България.

Вижте и

 

Министерството на финансите на САЩ публикува на уебсайта си актуализиран списък със санкционирани лица по силата на закона „Магнитски“.

 

Службата за контрол на чуждестранните активи (Office of Foreign Assets Control, OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на пет настоящи или бивши длъжностни лица от България – Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – за тяхното широко участие в корупционна дейност в България. Това се казва в прессъобщение на финансовото ведомство, разпространено от посолството на САЩ в София.

 

САЩ също така наложиха санкции на четири юридически лица, притежавани или контролирани от Малинов, както и дружество, притежавано или контролирано от Горанов. Мерките спрямо тези физически и юридически лица се налагат въз основа на Указ 13818, който надгражда и прилага Глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на правата на човека и под чието действие попадат участниците в сериозни нарушения на правата на човека и корупция по целия свят.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре